Alkotói szabadságra megy az állami tévé műsorvezetője, hogy elmélyüljön a környezetvédelmi szakirodalomban

Média
2023 április 27., 15:00

Három hónap alkotói szabadságra megy az állami tévé műsorvezetője, Fábián Barna. Az erről szóló közleményt az állami hírügynökség is lehozta, így megtudhattuk, hogy „a jogász és agrármérnök végzettségű műsorvezető a következő hónapokban a környezetvédelem és a fenntartható gazdálkodás nemzetközi, elsősorban angol nyelvű szakirodalmában szeretne elmélyülni”.

photo_camera Fábián Barna még alkotói szabadsága előtt

Azt írják:

„A természet védelme mellett elkötelezett televíziós szakember szerint a tudomány, az egyes technológiai fejlesztések fontos összefüggésekre világítanak rá, és adnak releváns válaszokat, ugyanakkor a jövő szempontjából nem elhanyagolható az egyéni felelősség.” „Mint mondta, az embereknek lehetőségük van viselkedésükön és életmódjukon változtatni, és ha sokan döntenek a környezettudatos életmód mellett, óriási lépést tesznek az élővilág sokféleségének megőrzéséért, a természeti erőforrások védelméért, az élet minőségének fenntartásáért a Földön.”

Fábián Barna az állami tévé reggeli műsorában szokta kérdezni az oda beküldött szereplőket, például így:

„Egy ilyen nemzeti konzultációval – hiszen már nyolc korábban volt – nyilván tapasztalatokban is gazdagodik a kormány, mikor megkérdezi a magyar lakosságot, ez elsősorban azt is jelenti, hogy tisztán akar látni a kormány, hogy a magyar lakosok a különböző kérdésekről miként vélekednek, és akkor egy ekkora hátulról jövő támogatással már – hogy is mondjam csak – nagyobb eséllyel lehet tárgyalni mondjuk az Európai Unióban is?”

link Forrás

2019-ben, amikor Puzsér Róberttel szeretett volna beszélgetni Karácsony Gergely viselt dolgairól, kénytelen volt visszautasítani, hogy az állami tévében folyamatosan hazudnának.

  • Fábián Barna: Az, hogy hazugságokat mondanának ebben a tévében, ezt én, engedje meg, de ezt én visszautasítom.
  • Puzsér Róbert: Jóformán levegővétel nélkül! A fizika törvényeit meghazudtolóan képesek hazudni. Nem tudom, hogy csinálják! A fülükön keresztül?
  • Fábián Barna: Nagyon szívesen beszélgetek önnel, de ne haragudjon, én ezt vitatom és visszautasítom, hogy itt folyamatosan hazudnánk. És hogy a hazugságból épül ez a tévé.
  • Puzsér Róbert: Jó. Ezt propagandának hívják. A hazugságnak megvannak az eufemizmusai.
link Forrás

Fábián munkásságának könnyed vonalából emlékezetes az a jelenet, amikor a ruhamosásról („Csak egy kis segítség, így, az év elején!”), a téli sétálásról és a „sünikékről” beszél, végül pedig egy macskacsaládot mutat be, azzal zárva az egészet, hogy: „Hosszú életet a kiscicáknak!”

link Forrás

Az MTVA közleménye szerint

„az M1 egyik legismertebb és legtapasztaltabb műsorvezetője majdnem három évtizede dolgozik a közszolgálati televízió kötelékében, és ezen időszak alatt szinte mindvégig képernyős feladatokat látott el. Mint mondta, a közmédiában végzett munkájára valóban szolgálatként tekint, és ennek jövőbeni felelős vállalásához most aktív három hónap pihenésre van szüksége. Fábián Barnát - szabadsága előtt - pénteken, április 28-án láthatják utoljára a nézők az M1 Ma reggel című műsorában”.