Lázár János lefejezte a MÁV-cégek vezetését

POLITIKA
2023 április 27., 13:27
Lázár János, építésügyi miniszter 2022. szeptember 26-án a Parlamentben.
photo_camera Lázár János, építésügyi miniszter 2022. szeptember 26-án a Parlamentben. Fotó: Németh Dániel/444

A Menedzsment Fórum egy birtokába került dokumentumra hivatkozva azt írja, hogy május 1-től, azaz hétfőtől teljesen átalakul a MÁV-vállalatok vezetése.

Lázár János építési és közlekedési miniszter kérte fel az új vezetőségek tagjait, akik között bőven találni a kormányzathoz szorosan kapcsolódó embereket.

Az új elnök Lepsényi István, a Magyar Suzuki és a Knorr – Bremse egykori igazgatója, az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszteri biztosa lesz.

Tag lesz Lepsényi mellett Wáberer György, akit Tiborcz István nemrég vásárolt ki saját magáról elnevezett fuvarozó nagyvállalatából. Wáberer nemrég leadta kormánybiztosi feladatait is, de megőrizte kuratóriumi tagságát a Tokaj-Hegyalja Egyetemért Alapítvány kuratóriumában.

Szintén tag lesz Bogsch Erik, a Richter Gedeon Nyrt. elnöke, Ratatics Péter, a MOL csoport alelnöke, Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Ipari Kamara elnöke, Deák Tibor, a Rothschild & Co. igazgatója és Bethlen Miklós, a Morgan Stanley korábbi londoni elemzője.

A MÁV Zrt. felügyelőbizottságát Baranyay László, az MFB korábbi elnöke, a European Investment Bank (EIB) igazgatója vezeti majd az eddigi elnök Kollár László helyett. Tag lesz mellette Knáb Erzsébet, a Széchenyi István Egyetemért Alapítvány alapító-elnöke, Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szövetségének elnöke és Bánáti János – a Magyar Ügyvédi Kamara korábbi elnöke is. Csak a két munkavállalói küldött marad a helyén a testületben.

Új vezetést kap a MÁV-Start Zrt. is. Az elnök Barna Zsolt lesz, a Wáberer's International vezérigazgatója. (Nem keverendő össze azzal a Barna Zsolttal, aki korábban volt az OTP vezérigazgató-helyettese volt, 2021 őszén pedig megtették a Mészáros Lőrinc-féle óriásbank első emberének.)

Itt tag lett ifj. Chikán Attila, az ALTEO Energiaszolgáltató Nyrt. vezérigazgatója, Németh Lászlóné, volt fejlesztési miniszter, Puskás András, Rogán Antal egyik jobbkeze és volt alpolgármestere, jelenleg a Magyar Bankholding elnöki főtanácsadója, és Sors László, a Nemzeti Adó és Vámhivatalt vezető egykori államtitkár.

A MÁV-Start felügyelőbizottságát a jövőben Hegedűs Éva, az Orbán-család érdekeltségeként emlegetett Gránit Bank elnök-vezérigazgatója vezeti majd.

Update: A cikk eredeti verziójában helytelenül idézve a forrást azt írtuk, hogy a MÁV Zrt. operatív irányítását felügyelő Pafféri Zoltánnak távoznia kell. A MÁV Zrt. elnöki és vezérigazgatója posztja szétválik, Pafféri vezérigazgatóként irányítja majd a MÁV-Volán cégcsoportot. A hibáért elnézést kérünk. (Menedzsment Fórum)