Levelet írt az Európai Bizottság elnökének Donáth Anna a könnygázas oszlatás miatt

POLITIKA
2023 április 27., 10:50

A könnygázzal lefújt tüntetők ügyében levelet írt az Európai Bizottság elnökének, Ursula Von der Leyennek Donáth Anna, a Momentum EP-képviselője.

Mint ismeretes, a tiltakozó tanárok által csak bosszútörvénynek nevezett státusztörvény ellen tüntettek hétfőn. A demonstrálók nagy része felment a Karmelita kolostorhoz, ahol momentumos képviselők és Hadházy Ákos ismét megpróbálták elbontani a kordont. Ez nem sikerült, amikor viszont felértek a tüntetők, ők is nekifeszültek a kerítésnek, és elkezdték az épület felé tolni a rendőröket, akik végül gázspray-vel állították meg a kordont bedöntőket. A tüntetésről készült képgalériát itt, a videónkat itt lehet megtekinteni.

link Forrás

Donáth a Facebook-bejegyzésében azt írja, a levelével két célja volt. „Egyrészt világossá tettem Von der Leyen elnökasszony számára, hogy a kormány hazudozásai ellenére továbbra is súlyosan sérül a jogállamiság és a demokrácia Magyarországon” – írja. Szerinte azért fontos, hogy pontos képet kapjon a magyar valóságról az Európai Bizottság, hogy a kormány ne tudja őket „átverni mézesmázos diplomáciával az EU-s pénzekért kuncsorogva”.

„Könnygázzal lefújni a pedagógus rabszolgatörvény ellen tüntetőket nem fér bele az Európai Unió elvárásaiba - ahogy alapértékeibe sem” – írja Donáth, hozzátéve, hogy Varga Judit hiába magyarázza Brüsszelben, hogy mindent megtettek, amit az EU kért. „A Bizottságnak küldött levelem és a csatolt képek bizonyítják, hogy a kormány hazudik: még mindig nem teljesítették az Unió jogos elvárásait”.

A levelében Dontáh arra kérte Von der Leyent, a Bizottság vegye napirendre azt a javaslatot, hogy az EU-s pénzeket a kormány kikerülésével adják oda közvetlenül a magyar embereknek.

Donáth Anna
photo_camera Donáth Anna Fotó: Németh Dániel/444

„Azt kértem a Bizottság elnökétől, hogy tegyen végre valódi lépéseket annak érdekében, hogy a magyar civilek, önkormányzatok és vállalkozások a kormány kikerülésével közvetlenül az Európai Unióhoz pályázhassanak támogatásért. Ezáltal késlekedés nélkül feloldhatnák a befagyasztott EU-s pénzeket, és odaadhatnák azoknak, akiknek valóban szüksége van rájuk. Anélkül, hogy a kormány ellophatná, és a demokrácia további leépítésére használhatná ezeket a pénzeket”.

Zárásként azt írja, bízik benne, hogy a történtek ismeretében és a képek láttán „ezúttal a Bizottság is hajlandó lesz végre cselekedni. Mert a Momentum álláspontja világos: az EU-s pénzek járnak a magyaroknak, de nem járnak a magyar kormánynak”.