Ferenc pápa Magyarországon nemcsak szimplán „szegényekkel és menekültekkel” találkozik, de afganisztáni, szudáni, iráni, iraki és pakisztáni menekültekkel is

egyház
2023 április 28., 05:09

Péntek délelőtt érkezik Magyarországra Ferenc pápa, aki három napig lesz az országban, főként Budapesten. Azt eddig is lehetett tudni, hogy a hétvége során kikkel és hol találkozik, például „szegényekkel és menekültekkel az Árpád-házi Szent Erzsébet-templomban”, de ennél többet programjáról eddig nem árultak el.

A BBC azonban ennél, úgy tűnik, többet tud, legalábbis azt írják, szombaton a pápa Magyarországon „szegény és hajléktalan emberekkel, valamint ukrajnai, afganisztáni, szudáni, iráni, iraki és pakisztáni menekültekkel találkozik”. A lap szerint találkozni fog Abouzar Soltanival is, azzal az iráni férfival, aki 18 hónapot volt a röszkei tranzitzónában fogva tartva.

A BBC egyébként a magyarországi pápalátogatásról szóló cikkében arról is ír, hogy Ferenc pápa és a magyar kormány között a közelmúltban a fő konfliktust még azt jelentette, hogy a pápa együttérzése a menekültek iránt szemben állt a kormány ellenségességével. Illetve hogy miközben a pápa szíriai menedékkérőket „vitt haza” magával a leszboszi menekülttáborból, „addig Orbán Viktor szögesdrótkerítést húzott fel a Szerbiával közös 175 kilométeres határon, és azt sugallta, hogy minden menekült potenciális terrorista”.