A paraguayi elnökválasztás után fellélegeztek Tajvanon

külföld
2023 május 01., 07:54

Paraguayon kívül talán Tajvan szigetén követték a legnagyobb figyelemmel a paraguayi elnökválasztást. Az egyik jelölt, Efrain Allegre ugyanis megígérte: győzelme esetén megszakítja diplomáciai kapcsolatait Tajvannal, mivel Kínának akarja eladni országa szójáját és marhahúsát.

A világ legtöbb országa nem ismeri el a Kínai Népköztársaságot, helyette a Tajvan szigetére menekült Kínai Köztársasággal létesítettek diplomáciai kapcsolatot. A helyzet a hetvenes években változott meg gyökeresen, amikor az ENSZ Pekinget vette fel tagjai sorába, a Kínai Köztársaságot, azaz Tajvant pedig kizárta. Tajvannak mára már csak 13, főleg amerikai és óceániai országgal van diplomáciai kapcsolata, ezek közül Paraguay a legjelentősebb. Ennek hátteréről itt írtunk.

Mindez a paraguayi elnökválasztás után sem változott tehát. A jobboldali, 44 éves Santiago Peña (Colorado Párt), korábbi pénzügyminiszter nem várt arányú győzelmet aratott, 15 százalékpontos különbséggel verte Alegrét.

Santiago Peña, az elnökválasztás nyertese
photo_camera Santiago Peña, az elnökválasztás nyertese Fotó: MAYELI VILLALBA/Anadolu Agency via AFP

A győzelem ellenére Peñának kezdenie kell valamit a szójatermesztők és marhatartók hatalmas nyomásával, akik a kínai piacra akarnak betörni termékeikkel.

Az elmúlt 76 évben a Colorado Párt csupán egy választást vesztett el, a 2008-ast. Az eddigi elnök, Mario Abdo Benítez alkotmányos okokból nem indulhatott újra.

(Guardian)