Benne maradt a halálbüntetés az ugandai melegtörvényben

külföld
2023 május 02., 13:13

Az ugandai parlament elfogadta a világ egyik legszigorúbb LMBTQ-ellenes törvényét. A jogszabály korábbi verzióját áprilisban visszaküldte a törvényhozásnak Yoweri Museveni elnök, mert pár rendelkezését túl szigorúnak találta.

A törvényben ugyan változtattak pár apróságon, azonban a legkeményebb rendelkezések benne maradtak. Így például a halálbüntetés lehetősége és a homoszexualitás népszerűsítéséért kiszabható 20 éves szabadságvesztés sem került ki a szövegből.

Kiszedték ugyanakkor azt a rendelkezést, mely kötelezte volna az állampolgárokat, hogy jelentsék a hatóságoknak, ha homoszexuális cselekményt tapasztalnak. Az új törvényben ezt már csak akkor kell megtenniük, ha gyermek érintett az aktusban.

Museveni a jogszabály elfogadása után megköszönte az ugandai törvényhozás tagjainak, hogy ellenálltak az imperialisták nyomásának. Ezzel a mondatával valószínűleg az Egyesült Államokra, az Európai Unióra és azokra a globális nagyvállalatokra célozhatott, melyek nyilvánosan elítélték a törvényt.

Papa De ugandai aktivista tüntet a törvény ellen Pretoriában 2023. április 4-én.
photo_camera Papa De ugandai aktivista tüntet a törvény ellen Pretoriában 2023. április 4-én. Fotó: PHILL MAGAKOE/AFP

Az ugandai parlament 2023. március 21-én fogadta el a korábban is alkalmazott melegtörvény újabb szigorítását. Erről korábban részletesen itt írtunk. Ennek értelmében „súlyos homoszexualitás” esetén akár halálbüntetés is kiszabható, ami a HIV-pozitív melegekre, a beleegyezés nélkül vagy kényszer hatására, gyermekek, szellemi vagy fizikai fogyatékkal élők ellen, „sorozatos elkövetők” által elkövetett szexuális cselekményekre, illetve vérfertőzésre vonatkozik. Ha pedig azonos neműeket szex közben rajtakapnak, életfogytiglani börtönbüntetést kaphatnak.

Az ugandai melegtörvény korábban felkeltette a Demokrata-főszerkesztő Bencsik András figyelmét is: a Sajtóklub egyik adásában arról beszélt, hogy van egy jó híre. Mégpedig az, hogy „Ugandában a parlament egy LMBTQ-ellenes törvényt hozott, tehát a bubukat, ha összeházasodnak, kivégzik”. A bubuk szóval vélhetően olyan emberekre utalt, akiknek nem heteroszexuális az orientációjuk.

Nem sokkal később a Médiatanács közleményt adott ki, melyben arról írtak, eljárást indítottak a Sajtóklubnak helyet adó Hír Tv ellen emberi méltósághoz való jog megsértése és kirekesztés gyanúja miatt.

(via The Guardian)