Felrobbant és kisiklott egy tehervonat az ukrán-orosz határ orosz oldalán

külföld
2023 május 02., 19:58

Kisiklott egy tehervonat az oroszországi, Ukrajnával határos Brjanszki területen kedden. A terület kormányzója ukrán szabotázsakcióra gyanakszik. Két napon belül ez már a második hasonló eset a régióban.

Alekszandr Bogomaz kormányzó azt közölte, hogy helyi idő szerint este háromnegyed 8 körül "ismeretlen robbanószerkezet" lépett működésbe a síneken, a robbanástól pedig a mozdony és a hetven tehervagon közül húsz kisiklott. Az esetnek nincsenek sérültjei és halálos áldozatai, és tűz sem keletkezett.

link Forrás

Ahogy arról írtunk, az elmúlt hónapokban több dróntámadás, robbantás és szabotázsakció is történt Oroszországban, amit az orosz kormány az ukrán erőknek tulajdonít. Az ukrán vezetés sosem ismerte el hivatalosan, hogy az akciók mögött áll, de ukrán politikai és katonai vezetők rendszeresen viccelődnek az ilyen támadásokkal, az ukrán közösségi médiában pedig már egy külön mém is kialakult ezekről. Ahogy pedig a kiszivárgott amerikai titkosszolgálati iratokból kiderül, az ukrán katonai hírszerzés több ilyen akciót is tervezett az ukrán invázió évfordulójára. Ezekről a tervekről itt olvashatnak részletesebben.

Az ukrán támadások az orosz vezetésre is hatnak, Dmitrij Peszkov, az orosz elnök szóvivője például arról beszélt, hogy arra számítanak, hogy a május 9-re tervezett Győzelem napi katonai felvonulásokat is hasonló akciókkal akarják majd megzavarni. (BBC)