Több mint ötszáz év után fejtették meg, hogy melyik híd van a Mona Lisa mögött

érdekes adat
2023 május 03., 16:37

Újabb titkát fejtették meg Leonardo da Vinci Mona Lisájának: a háttérben lévő tájon a toszkánai Laterina település mellett található Romito-híd látható. Bár több mint ötszáz év telt el a festmény elkészítése óta, mostanáig nem derült ki, hogy miről mintázta Leonardo a női alak mögötti tájat. Silvano Vinceti történész, az olasz kulturális és környezeti örökség felmérésével foglalkozó bizottság elnöke szerint a most lezárult kutatás egyértelműen arra jutott, hogy az etruszk-római Romito-hidat örökítette meg az alkotó.

"Ma már csak egy ív maradt belőle, de 1501 és 1503 között nagyon forgalmas volt a híd, amit a firenzei állami levéltárban talált egyik dokumentum is igazol a Medici-család tulajdonában álló műalkotások állapotáról"

-mondta. Vinceti felidézte, hogy "ebben az időben Leonardo az Arno völgyében tartózkodott, először Césare Borgia szolgálatában. A Romito-hídnak négy íve volt és két szikla között húzódott egy útvonalon, amely több kilométerrel lerövidítette az utat a toszkánai Arezzo, Fiesole és Firenze városok között." A szakemberek az elméletük alátámasztásához drónnal készítettek felvételeket, és 3D-s programok segítségével újramodellezték a híd egykori állapotát. (Guardian, MTI)