A belgrádi iskolai lövöldözés után több incidens is történt Szerbiában

bűnügy
2023 május 04., 17:08

Játékfegyverekkel sétáló gyerekekről, játékpisztolyt előhúzó általános iskolai diákról, halállistát író harmadikos tanulóról, valamint késsel egy tanárra és egy diákra támadó középiskolás lányról számoltak be a szerbiai hivatalos szervek és az iskolák egy nappal azután, hogy egy hetedikes diák nyolc társát és az iskolaőrt megölte, egy tanárt, illetve hat további diákot pedig megsebesített.

A tanítás minden iskolában egyperces néma csenddel kezdődött a mészárlás áldozatainak tiszteletére.

photo_camera Fotó: MILOS MISKOV/Anadolu Agency via AFP

Másnapi incidensek

  • A Belgrádhoz közeli Obrenovacon a tiszteletadás után egy diák a táskájából előrántott egy játékpisztolyt, amit a társaira is a tanárra fogott. A fiút és a szüleit kihallgatták.
  • Egy 16 éves lány késsel támadt egy volt osztálytársára és tanárára egy belgrádi magánközépiskolában, a lányt előállították, a diák és a tanár csak könnyebben sérültek meg – közölte a szerbiai belügyminisztérium.
  • A rendőrség kihallgatta azt a harmadik osztályos belgrádi fiút is, aki listát írt azokról, akiket meggyilkolna. A tanárok beszámolója szerint a 9 éves fiú már korábban is fenyegetőzött. A rendőrség tájékoztatása szerint a fiú apját is kihallgatják.
  • Ugyanilyen eset történt egyik másik általános iskolájában is, ahol egy nyolcadikos diák (állítása szerint egy barátja biztatására) készített halállistát. A rendőrség mindkét diákot és a szüleiket is előállította.
  • A szerb internetes médiát bejárta az a videó is, ami arról készült, hogy egy osztály diákjai tömegmészárlást imitálnak az iskolai szünetben, a szerdai gyilkosságot utánozva.
  • Boszniában elfogtak egy, a belgrádihoz hasonló tömegmészárlással fenyegetőző 18 éves fiút.

A büntethetőség alsó határa

A kilenc halálos áldozatot követelő ámokfutás megrendítette Szerbiát, több iskolában nem volt tanítás, a szerb kormány pedig törvénymódosításokat kezdeményezett.

A mészárlás elkövetője július végén lesz 14 éves, a szerbiai törvények szerint pedig csak a 14 éven felüliek büntethetők a legsúlyosabb bűncselekmények esetében is. Aleksandar Vucic szerb elnök szerda esti rendkívüli sajtótájékoztatóján javaslatot tett arra, hogy a büntethetőség korhatárát a nemzetközi példák alapján Szerbiában is 14-ről 12 évre csökkentsék.

A szerb kormány ülésén a köztársasági elnök minden előző napi javaslatát elfogadta. Ez azt jelenti, hogy a büntethetőség korhatárának csökkentése mellett – amiről a parlamentnek kell törvénymódosítást elfogadnia – moratóriumot vezetnek be a fegyvertartási és -viselési engedélyek kiadására, felülvizsgálják az eddig kiadott engedélyeket, ellenőrzik, hogy mindazok, akik fegyvertartási engedéllyel rendelkeznek, megfelelő módon tárolják-e fegyvereiket és lőszereiket, és ellenőrzik az ország összes lőterét is.

9 mm-es, pisztoly, 4 Molotov-koktélt, 3 töltött tár

A rendőrségi tájékoztatás szerint a hetedikes fiú szerdán, nem sokkal a tanítás kezdete után lőtt rá apja pisztolyával a diákokra, a tanárokra, és az iskola biztonsági személyzetére. Az elkövetőt a rendőrök elfogták, később a belgrádi neuropszchiátriai klinika elkülönített részén helyezték el. A fiú apját őrizetbe vették, az ügyészség a közbiztonság súlyos veszélyeztetésével gyanúsítja. Az anyát is előállították. Az apa beismerte, hogy többször is magával vitte a fiát az egyik belgrádi lőtérre.

A 13 éves tanuló legalább egy hónapja tervezte a támadást, az iskolába szerdán a 9 mm-es fegyveren kívül egy kisebb pisztolyt, négy Molotov-koktélt és három töltött tárat is vitt. Találtak nála egy listát azoknak a diákoknak a nevével, akiket lelőni tervezett, illetve egy vázlatot, amin az iskola alaprajza és a tantermek elhelyezkedése szerepelt.

Az is kiderült a nyomozás során, hogy a fiú azért a szerdát választotta a bűncselekmény elkövetésére, mert osztályának aznap az első órája történelem volt, és a történelemórák tanterme esik a legközelebb az iskola bejáratához. A lövöldözés után a fiú maga hívta fel a rendőrséget, bemutatkozott, és elmondta, hogy megölt több embert az iskolában.

A fiú sem alkoholt, sem kábítószert nem fogyasztott – ismertette a toxikológiai vizsgálat eredményét a család ügyvédje.

Veselin Milic, Belgrád rendőrfőkapitánya közölte: először nem lehetett tudni, mi volt a mészárlás indítéka, de a fiú vallomásaiból kiderült, hogy hosszú ideig kiközösítve érezte magát, és csúfolták a társai, ami kiválthatta az agresszív reakciót.

Az 1990-es évek délszláv háborúi után rengeteg fegyver maradt a civil lakosságnál is, Szerbiában száz lakosra átlagosan 40 lőfegyver jut. A szerb elnök tájékoztatása szerint a 6,65 milliós Szerbiában 766 ezer legális fegyvert tartanak nyilván. Iskolai lövöldözések viszont nagyon ritkán fordulnak elő az országban, és eddig egyetlen esetben sem fiatalkorú volt az elkövető. (MTI)