Pressman szerint Magyarországnak az ukrajnai háborúra kellene összpontosítania, nem álkérdésekre

POLITIKA
2023 május 04., 15:46

„Sajnálatosan lelkesen beszélnek Magyarországon hamis kulturális háborúról, miközben valóságos háború van a szomszédban, ahol ezrek halnak meg Vlagyimir Putyin agressziós háborújában” – mondta David Pressman amerikai nagykövet az AFP-nek, amikor az ukrán határ közelében segélyszervezetekkel és menekültekkel találkozott.

„Ez nem a woke-izmusról szól, hanem Oroszországról” - mondta, utalva a CPAC Hungary anti-woke tematikájára. „Egyszerűen a valódi háborúra koncentrálok, és arra a kapcsolatra, ami egyre mélyül és bővül – ahelyett, hogy szűkülne – Magyarország és Oroszország között” – mondta Pressman.

„Ez nem a wokeizmusról vagy a kulturális háborúról szól, hanem valódi háborúról, valódi értékekről, valódi fenyegetésről és valódi próbáról: az európai demokratikus értékek iránti elkötelezettségünk próbája, a nemzetek szuverenitásába vetett hitünk próbája, szövetségünk, demokráciáink erejébe és képességeibe vetett hitünk próbája” – mondta a 46 éves amerikai nagykövet.

Említette Szijjártó Péter magyar külügyminiszternek az ukrajnai háború tavaly februári kitörése óta tett öt oroszországi látogatását, illetve azt, hogy ezalatt „egyszer sem beszélt” az ukrán kollégájával, Dmitro Kulebával. „Ahol más országok az orosz energia diverzifikálása mellett döntenek, Magyarország megduplázza kapcsolatát a Gazprommal” – mondta Pressman.

photo_camera Fotó: Kisbenedek Attila/AFP

Pressman aggodalmának adott hangot az oroszbarát propagandával kapcsolatban is az EU- és a NATO-tag Magyarországon. Azt mondta, a kormány nekiment az EU Oroszországgal szembeni szankcióinak, és azonnali tűzszünetet követel, miközben az Orbán-párti média ontja az Ukrajna-ellenes narratívákat. „Az egyik kihívás, amivel Magyarországon szembe kell néznünk, a Kreml dezinformációinak terjesztése” – mondta Pressman.

Pressman üdvözölte „bár későn”, de Magyarország úgy döntött, kilép az orosz Nemzetközi Beruházási Bankból. „Sajnálatos, hogy ilyen szintű elkötelezettségre volt szükség az Egyesült Államoktól ahhoz, hogy reakció legyen” – mondta arra utalva, hogy az USA szankciós listára tette a bank magyar alelnökét.

A tavaly szeptember óta hivatalban lévő, nyíltan meleg Pressmant az első naptól kezdve szapulja az Orbán-barát média. A diplomáciai diszkrécióval szakítva Pressman rendszeresen kritizálja a kormányzati tisztviselőket és a közösségi hálózatokon megjelenő narratívákat.

Pressman szerint az USA „továbbra is arra összpontosít, hogy teret biztosítson a létezéshez és a virágzáshoz független intézmények és hangok számára Magyarországon”. Szerinte ha olyan kérdést vetsz fel, amit nem oszt a kormány, akkor valamilyen módon külföldi ellenőrzés alatt álló, külföldről befolyásolt vagy onnan finanszírozott ügynökként azonosítanak, de néha ezek az entitások egyszerűen csak függetlenek. „A függetlenség azonban nem ugyanaz, mint az ellenzék” – mondta.