Blokkolják az ukrán határátkelőt a lengyel teherszállítók, a háború előtti rendszer visszaállítását kérik

külföld
2023 május 08., 12:13

Az egyik legnagyobb lengyel-ukrán határátkelő blokkolásával tiltakozik több tucat lengyel kamionos az ukrajnai vámmentes határ eltörléséért. A lengyel fuvarozók azt mondják, hogy a tavaly nyáron életbe lépett európai és ukrán szabályozást követően a lengyel fuvarozási díjak összeomlottak, mivel több ukrán vállalat is szinte korlátlan hozzáférést kapott a lengyel piachoz.

photo_camera Fotó: Twitter

A határon protestálók jelenleg óránként összesen öt teherautót engednek át a határátkelőn. „Jelenleg több mint ötezer teherautó nem tud átkelni a legnagyobb határátkelőn. A korlátozott kapacitás és a tengeri kikötők blokádja a miatt a rakományok zökkenőmentes elosztása lehetetlen” - mondta Szerhij Derkach ukrán infrastrukturális miniszter. „Hálásak vagyunk lengyel barátainknak az agresszorral szembeni ellenállásban nyújtott folyamatos támogatásukért, és várakozva állunk a további párbeszéd elébe a határ blokádjának feloldásával kapcsolatban. Az első lépést megtettük, várjuk a következőt” - utalt arra, hogy a blokád után az ukrán kormány engedélyezte a lengyeleknek, hogy szintén ellenőrzés nélkül vigyék termékeiket Ukrajnába.

„Nekünk nincs szükségünk engedélyekre, mivel az EU Ukrajnával kötött megállapodása eltörölte az engedélyeket” - nyilatkozott a Notes from Poland-nak Rafał Mekler, a szélsőjobboldali Konföderáció párt regionális vezetője, az egyik tiltakozó kamionos cég tulajdonosa, aki szerint Kijev döntése az engedélyek elengedéséről azt mutatja, hogy a megállapodást az „ukrán fél úgy értelmezi, ahogy akarja”.

„Hirtelen kiderült, hogy szükség van az engedélyekre, ezt korábban is tudtuk, mert a fuvarosainkat megbírságolják [az engedélyek nélkül], és sokakat zaklatnak Ukrajnában” - mondta, utalva arra, hogy több lengyel kamionos is bírságot kapott az engedélyek hiánya miatt.

Bizonyos ukrán mezőgazdasági termékek nagymértékű importja után a környező országok gazdái tiltakozásba kezdtek a piactorzító hatás miatt. A tiltakozó országok úgy-ahogy, de visszaállították az importkorlátozást, amit az EU nyugati fele és Ukrajna nem fogadott túl jól. Az ügyben végül múlt hét elején sikerült megállapodnia a tagországoknak. (Notes from Poland)