Hivatalosan is megállapodott a bizottság a keleti tagállamokkal az ukrán gabonaimportról

POLITIKA
2023 május 02., 19:02

Az Európai Bizottság rendkívüli és ideiglenes megelőző intézkedéseket fogadott el az Ukrajnából származó mezőgazdasági termékek uniós behozatalára vonatkozóan, hogy enyhítsék a nehézségeket, amelyeket az ukrajnai gabonát érintő uniós importkorlátozás ideiglenes feloldása okozott több keleti tagállamban.

Magyarország, Lengyelország, Szlovákia, Románia és Bulgária jelezte, hogy súlyos logisztikai problémákat okoz a nagy mennyiségben beáramló ukrán gabona. A lengyel, a magyar és a szlovák kormány ezért betiltotta az ukrán termékek importját. okozta rendkívüli körülmények miatt van szükség. Az ukrán import okozta politikai konfliktusról Magyari Péter írt részletesen a 444-en.

Az intézkedések kezdetben négy, Ukrajnából származó mezőgazdasági terméket érintenek: a búzát, a kukoricát, a repcemagot és napraforgómagot. Az intézkedések május 2-án lépnek hatályba és június 5-ig érvényesek. Ebben az időszakban a felsorolt négy termék továbbra is szabadon forgalmazható az Európai Unió valamennyi tagállamában, kivéve a fent említett öt tagállamot. Ezek az országok pedig visszavonják az egyoldalúan kihirdetett importkorlátozásaikat, és továbbra is átengedik az ukrán szállítmányokat. A bizottság közleménye szerint a kedden meghozott intézkedések eloszlatják az Ukrajnával szomszédos tagállamok mezőgazdasági termelőinek aggályait, ugyanakkor fenntartják az EU szilárd elkötelezettségét Ukrajna támogatása. (MTI)