Prigozsin azt állítja, az orosz hadsereg megfenyegette, hogy hazaárulásért felelnek a Wagner zsoldosai, ha kivonulnak Bahmutból

háború
2023 május 09., 13:41

A Wagner-csoport vezetője, Jevgenyij Prigozsin azt mondta, levelet kapott az orosz védelmi minisztériumtól, amiben azzal fenyegették, hogy hazaárulással vádolják meg a zsoldosait, ha kivonulnak Bahmutból, ahol hónapok óta az ukrajnai invázió legsúlyosabb csatája folyik.

A Telegramon közölt videóban Prigozsin azt is állította, hogy a Wagner harcosai még nem kapták meg a lőszert, amit az orosz hadsereg beígért nekik. „Egyszerűen és pofátlanul becsaptak minket” – mondta.

Jevgenyij Prigozsin április 6-án.
photo_camera Jevgenyij Prigozsin április 6-án. Fotó: AFP

Prigozsin a múlt héten azzal fenyegetőzött, hogy kivonja a zsoldosait Bahmutból, miután a lőszerhiány miatt veszteségeket szenvedtek, de vasárnap azt mondta, hogy újabb lőszerellátmányra kapott ígéretet az orosz hadseregtől.

A Wagner csoport tavaly nyár óta vállal vezető szerepet a kelet-ukrajnai Bahmutért folyó harcokban. A kisvárost Oroszország még mindig nem foglalta el teljesen, pedig mindkét oldalon több ezer ember halt meg, és a hely stratégiai jelentősége nem is óriási.

Friss videójában Prigozsin azt is állította, hogy az orosz hadsereg egységei a magas rangú katonai parancsnokok „buta” és „kriminális” parancsai miatt elhagyták állásaikat a háború sújtotta kelet-ukrajnai városban. „A katonáknak nem szabad meghalniuk a vezetésük abszolút ostobasága miatt” – mondta.

Prigozsin szerint az ukrán erők jelenleg Bahmutban „bontják az oldalakat”, miközben a közeli Zaporizzsjában is átcsoportosítanak, hogy megindítsák a régóta várt ellentámadást. „Teljesen világos: az ellentámadás a helyszínen lesz, nem a televízióban” – figyelmeztetett Prigozsin, aki szerint a Wagner egyelőre nem hagyja el Bahmutot. „Küzdünk, aztán majd kitaláljuk” – mondta. (Moscow Times)