Orbán szélesebb, általánosabb, érzékelhetőbb inflációcsökkenésben bízott, de nem igazán jött be

gazdaság
2023 május 10., 14:37

„Én azt remélem, hogy áprilisban már az infláció csökkenése érzékelhetőbb lesz, általánosabb lesz, nemcsak egy-egy termékre vagy termékcsoportra terjed ki, hanem általában szélesebb inflációcsökkenés lesz, és május-júniusban pedig egy határozott esésre is számítok” - mondta Orbán Viktor április 14-én a Kossuth rádióban.

photo_camera Orbán Viktor a parlamentben Fotó: Németh Dániel/444

A május-június még előttünk van, az áprilisi inflációs adatok viszont már megjelentek.

Két termékcsoportot találunk (tej, tejtermék, tojás, illetve hús, hal, készítmények), amiknél viszonylag nagy mértékben, 9-12 százalékkal csökkent az éves infláció márciusról áprilisra.

Van még néhány, ahol 5 százalékos vagy kisebb javulást mértek. A zöldség-gyümölcs-burgonya, valamint a zsiradékok inflációja még viszonylag érdemben csökkent, a ruházkodási cikkek 0,2 százalékos inflációcsökkenése már egészen elenyésző.

Ezzel szemben vannak olyan termékcsoportok is, ahol enyhén romlott a helyzet (dohányáruk, egészségügy, kultúra, szeszes italok, üdítő).

Mindent egybevetve úgy tűnik, Orbán reményeivel ellentétben nem következett be szélesebb, általánosabb, érzékelhetőbb inflációcsökkenés.

link Forrás

Az összesített infláció 24 százalékos volt áprilisban, ami 1,2 százalékkal alacsonyabb a márciusinál. Viszonyítás kérdése, hogy ezt érzékelhető csökkenésnek tekintjük-e: önmagában nem tűnik annak, persze nézhetjük úgy is, hogy a megelőző két hónapban összesen 0,5 százalékos volt a csökkenés.

A Magyar Nemzeti Bank márciusban úgy számolt, idén összességében 15-19,5 százalékos lehet az infláció. A Bankmonitor szerint az optimista forgatókönyvben, vagyis a 15 százalékban már kár reménykedni. Ehhez az kellene, hogy a következő nyolc hónapban 10 százalék alatt legyen a havi átlagos infláció. Egy számjegyű infláció viszont csak az év végén reális, a kormány is decemberre célozta be.

Leginkább persze az Európa-bajnok élelmiszer-infláció érdekli a vásárlókat. Ez áprilisban 37,9 százalékos volt, ez 4,7 százalékkal alacsonyabb a márciusinál. A korábbi apró csökkenésekhez képest ez már láthatóbb a grafikonon is, de tavaly többször előfordult, hogy egyik hónapról a másikra ennél nagyobb volt az ugrás. Meredek zuhanásra lenne szükség, hogy ezt ledolgozzuk.

Inflációs oldalunkon még többet megtudhat az áremelkedésről.

link Forrás