Tegnap elismerte, ma elhatárolódott az álhírterjesztő orvostól a Szent-Györgyi Albert-díjat osztó gyógyszervállalat

Egészségügy
2023 május 10., 14:36

Elhatárolódik a Szent-Györgyi Albert-díjat osztó cég attól az álhírterjesztő orvostól, akinek kedden még közönségszavazás alapján ítélték oda az elismerést - erről akkor a 444-en is beszámoltunk. A vírusszkeptikus belgyógyász ellen korábban a Magyar Orvosi Kamara indított etikai vizsgálatot.

Tamasi József a Facebookot és a Youtube-ot is elárasztotta videókkal, amikben többek között az állította, hogy Olaszországban és Spanyolországban nincs tömeges járvány, a németországi idősek pedig nem a betegség szövődményeibe halnak bele.

photo_camera Fotó: Képernyőfotó / Tamasi József

Habár a kérdéseinkre, hogy miért döntöttek úgy, hogy az orvos közönségdíjat kaphat, és nem gondolják-e, hogy kitüntetése méltatlan helyzetbe hozza a többi díjazottat, az elismerést kiosztó alapítvány anyacége, a Goodwill Pharma nem válaszolt, egy szerda délutáni közleményben mégis elhatárolódnak az orvostól, és a szabályzatuk felülvizsgálását ígérik:

„Az [...] alapítványi szabályzat értelmében a Közönség Díj jogosultjai között van Tamasi doktor is, amelyre a szabályzat szerint befolyásunk nem volt. Azonban a fenti vizsgálat eredményeként az Alapítvány át fogja dolgozni a Díj odaítélésének szabályzatát, melyben hiánytalanul megvalósulhat az alapításakor kijelölt cél", írják. A többi díjazottól, a Covid-ellátásban hősiesen helyt állt orvosoktól, és azoktól az egészségügyi dolgozóktól, akiket megsértett a helyzet, elnézést kérnek.

A Szent-Györgyi Albert-díjat a gyógyszeripari vállalat alapítványa ítéli oda minden évben egy szakmai zsűri döntése és a közönségszavazás alapján. A szakmai díjat idén Pászthy Bea, a Semmelweis Egyetem docense és Alzubi Ali sebész, klinikai onkológus főorvos kapták. A közönségdíjat eddig előszűrés nélkül bármelyik itthon praktizáló orvos megkaphatta, akit jelöltek, majd megszavaztak a páciensei - Tamasi saját közösségi felületein is kampányolt érte. A szavazás további győztesei Kriván Gergely osztályvezető főorvos, a Magyar Gyermekonkológiai Hálózat elnöke, és a Magyar Orvosi Kamara Győr-Moson-Sopron megyei elnöke, Szijjártó László.