Egyedül Magyarország nem írta alá a belarusz emberi jogi helyzetet elítélő közös EU-közleményt

külföld
2023 május 11., 19:07

Csak Magyarország nem csatlakozott ahhoz az európai uniós közös közleményhez, amely elítélte a belarusz emberi jogi helyzetet – írta meg a Szabad Európa.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) csütörtökön mutatta be jelentését, amelyet a belarusz viszonyokról készített. Az Európai Unió svéd elnöksége erre reagálva adta ki a 26 tagállam által aláírt közös közleményt.

A szakértők szerint furcsa Magyarország lépése, mert múlt héten a magyar kormány is aláírta azt a közös EU-nyilatkozatot, amely emberiesség elleni bűnöknek minősítette az ukrán gyermekek elrablását.

Orbán Viktor és belarusz partnere 2020 júniusában, Minszkben
photo_camera Orbán Viktor és belarusz partnere 2020 júniusában, Minszkben Fotó: Viktor Tolochko/Sputnik via AFP

Az EBESZ-jelentés a 2020 novembere óta eltelt időszakban tanúsított belarusz lépéseket vizsgálta. A szervezet arra a következtetésre jutott, hogy a minszki vezetés durván megsértette az emberi jogokat, és nem tett eleget EBESZ-tagságával járó kötelezettségeinek. A jelentés példaként említette a békés belarusz tüntetések elnyomását és a független szakszervezetek, politikai pártok üldözését is.

Belarusz megtagadta az együttműködést a jelentés elkészítésében, be sem engedte az országba Hervé Ascensio jogászprofesszort, a dokumentum szerzőjét.

Az EU 26 tagállama a közös közleményben aggodalmát fejezte ki az országban fogva tartott politikai elítéltek egészségügyi állapota miatt. Külön kiemelték Viktar Babarika korábbi elnökjelöltet, akit a hírek szerint nemrégiben kórházba szállítottak verésre utaló sérülésekkel.