Tizennégy év börtönre ítélték Babarikát, Lukasenka legnagyobb ellenfelét

külföld
2021 július 06., 10:17

Korrupció vádjával jogerősen tizennégy év börtönbüntetésre és 57 ezer dollár pénzbírságra ítélte a fehérorosz legfelsőbb bíróság kedden a volt ellenzéki jelöltet, Viktar Babarikát, a fehérorosz elnök, Aljakszandr Lukasenka legnagyobb ellenfelét.

Babarikát 2020 júniusában vették őrizetbe, ő volt az ellenzék legesélyesebb jelöltje az augusztusi elnökválasztásra. A fehérorosz hatóságok akkor illegális tevékenységek szervezésével, 60 millió dollárt meghaladó értékben elkövetett csalással és pénzmosással vádolták meg, így akadályozták meg részvételét a választáson.

Miután Babarikát kizárták, kampányfőnöke, Marija Kalesznyikava egy másik bebörtönzött ellenzéki feleségének, Szvjatlana Cihanouszkajának a csapatához csatlakozott. Cihanouszkajának sikerült indulnia a választáson, és Fehéroroszország történelmében soha nem látott tömegeket mozgósított.

Az elnökválasztást végül az országot több mint két évtizede irányító Aljakszandr Lukasenka nyert meg, a hivatalos, de az ellenzék által vitatott adatok szerint a szavazatok 80,1 százalékával. Az ellenzék szerint az eredményeket meghamisították, a választások után tömegtüntetések kezdődtek, amiket a hatóságok többször is kegyetlenül levertek, több ellenzékit bebörtönöztek. (Reuters/MTI)