Győrfi Pál szerint nem kivételezhetnek a híres emberekkel a mentők

belföld
2023 május 11., 12:30

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője is megszólalt Gálvölgyi János kórházba szállításának ügyében, írta meg a Telex. Győrfi a Rádió1 Balázsék című műsorában azt mondta, 41-42 perc is eltelt, mire a mentők elindítottak egy kocsit a színészért. A mentésirányító döntésének vizsgálatát emiatt már elkezdték. A szóvivő szerint amíg nincs eredménye a vizsgálatnak, nem szabad ítélkezni, de ha kiderül, hogy hibázott a mentésirányító, annak meglesz a következménye.

Fülöp Attila államtitkár és Győrfi Pál, az OMSZ kommunikációs vezetője 2018-ban
photo_camera Fülöp Attila államtitkár és Győrfi Pál, az OMSZ kommunikációs vezetője 2018-ban Fotó: Lakatos Péter/MTI/MTVA

A mentésirányító P2-es sürgősségi kategóriába sorolta Gálvölgyi esetét. Ez nem a közvetlen életveszélyben lévőknek fenntartott kategória, emiatt nem indították el hamarabb a mentőautót.

Győrfi arról is beszélt, hogy a szabályok szerint a híres emberekkel sem lehet kivételezni, csak az ellátandó személyek állapotának súlyossága alapján dönthetnek a mentésirányítók.

A 74 éves színész szerda reggel lett rosszul II. kerületi otthonában. Az egyik lánya hívott hozzá mentőt, azonban az autó fél óra alatt sem érkezett meg, így gyermekei vitték be a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikára. Gálvölgyi az intenzív osztályra került. Állapota súlyos, de stabil.