Ferenc pápa szerint a kapitalizmus csapdája miatt szülnek egyre kevesebben

nehéz szülés
2023 május 12., 14:23

Giorgia Meloni miniszterelnök mellett Ferenc pápa is felszólalt az olasz kormány szülésre buzdító konferenciáján: az „SOS, érjük el az ötszázezret” nevű rendezvényen az egyházfő arra figyelmeztetett, a „kegyetlen szabadpiaci feltételek” akadályozzák a fiatalokat a családalapításban, a gyerekvállalást csak a gazdagok engedhetik meg maguknak.

Az európai tendenciáknak megfelelően Olaszországban is fogy a népesség, utoljára 2008-ban született több mint 500 ezer gyerek, az újszülöttek száma idénre már 400 ezer alá csökkent. Az olasz kormány azt szeretné elérni, hogy 2030 és 2032 között évi félmillió gyerek szülessen.

A pápa külön kiemelte a fiatal nők nehézségeit, akiknek gyakran a karrier és az anyaság között kell választaniuk,és a családgondozás terheit is sokszor egyenlőtlenül hordják a vállukon. Az egyházfő szerint a gyerekvállalási kedv azt mutatja, mekkora egy népben a remény: „Ha kevesen születnek, azt jelenti, hogy kevés a remény, és ez nemcsak gazdasági és társadalmi következményekkel jár, hanem a jövőbe vetett bizalmat aknázza alá", mondta, és a stabil munkahely megtalálásának nehézségeit, a lakhatási problémákat és az alacsony béreket hangsúlyozta, ami egyre nagyobb gazdasági egyenlőtlenségeket teremt az országban.

Az olasz miniszterelnök ezzel szemben azt mondta, olyan nemzetet akar, ahol „nem számít botrányosnak kijelenteni, hogy a gyermek egy férfitól és egy nőtől születik", „az anyaság nem eladó" és „méhet nem lehet bérbe venni", és hozzátette, hogy a gyermekvállalás nem kizárólag az anyagi lehetőségektől függ, hanem a társadalom életképességétől.

(via Reuters; BBC)