Lázár bemondta: tíz év alatt megreformálná a MÁV-ot és a Volánt

POLITIKA
2023 május 12., 18:18

Ötmilliárd dollárnyi, azaz több mint 1700 milliárd forintnyi külső tőkét vonna be a közösségi közlekedés átalakításába, erről beszélt Lázár János pénteken a Vasutasok Szakszervezete tisztújító kongresszusának megnyitóján. A Vg.hu beszámolója szerint az építési és közlekedési miniszter beszédét azzal kezdte, hogy

a MÁV és Volán árnyéka a '70-es, '80-as évekbeli, vagy a Horthy-korszak alatti önmagának. Lázár szerint a kormánynak döntenie kell: a közösségi közlekedést adottságnak vagy lehetőségnek tekinti.

Bejelentette: készít egy tízéves tervet, ami újragondolja a vasúti és közúti közlekedést, és "modern, versenyképes, szolgáltatás-központú" vállalatokká alakítja a MÁV-ot és a Volánt.

Lázár szerint csak a vasúti pálya korszerűsítésére a következő tíz évben évi százmilliárd forintot, járművekre pedig ötvenmilliárdot kéne költeni.

Ezt követően mondta be: ötmilliárd dollárnyi külső tőkét kellene bevonni. Ennek részleteiről viszont semmit nem árult el, a minisztérium az újságírói kérdéseket azzal dobta vissza, hogy erről még nem született döntés.