Moldova kilép a FÁK Parlamenti Közgyűléséből

külföld
2023 május 15., 17:31

Igor Grosu moldovai parlamenti elnök bejelentette: kezdeményezi az ország kilépését a Független Államok Közössége (FÁK) Parlamenti Közgyűléséből.

„Döntést hoztam arról, hogy kezdeményezem Moldova kilépését a FÁK Parlamenti Közgyűléséről szóló megállapodásból” – mondta Grosu sajtótájékoztatóján. Azt mondta, a FÁK struktúrái „haszontalanok” az országnak, és a döntést az állampolgárokkal, a kormányzó Cselekvés és Szolidaritás Pártja (PAS) képviselőivel és Maia Sandu államfővel folytatott konzultációt követően hozták meg.

A parlament állandó elnökségének következő ülésén Grosu azt fogja javasolni, a képviselők kérjék meg a miniszterelnökhöt, Dorin Receant, hogy készítsen elő törvényjavaslatot a parlamentközi egyezmény felmondásáról. A törvényhozó testületet az Európa-barát PAS irányítja, aminek Grosu az elnöke. Grosu Oroszország ukrajnai akcióit „törvénytelennek”, Moszkva Chisinauval szembeni politikáját pedig „barátságtalannak” nevezte.

Moldova FÁK-kal szembeni viszonya azután kezdett megváltozni, hogy a 2020-as elnökválasztáson Maia Sandu győzött, aki soha nem vett részt a szervezet egyetlen csúcstalálkozóján sem. Idén még keményebb lett a retorika, miután Nicolae Popescu külügyminiszter bejelentette, hogy elkezdi a társulás keretében aláírt számos megállapodás felmondását.

Oroszpárti ellenzéki tüntetők Chisinauban március 12-én.
photo_camera Oroszpárti ellenzéki tüntetők Chisinauban március 12-én. Fotó: Daniel Mihailescu/AFP

Ezt az ellenzék élesen bírálta. Igor Dodon volt moldovai elnök szerint az ország nem maradhat fenn a FÁK-kal, az Eurázsiai Gazdasági Unióval és Oroszországgal való szoros együttműködés nélkül. Szerinte a jelenlegi kormánynak ez a politikája az elmúlt évek legsúlyosabb válságába sodorta az országot, mivel a moldovai agrártermékek exportőrei elvesztették piacaikat, az Oroszországtól vásárolt gáz és más energiahordozók ára pedig többszörösére nőtt. Dodon szerint ezt az irányvonalat külföldi körök nyomására és az ország érdekeivel szemben folytatják. (MTI)