Béremelésnek álcázva jelentettek be 10 százalékos álláshely-megszüntetést a minisztériumokban

POLITIKA
2023 május 16., 04:30

A háború ellenére újabb körrel folyatódhat a közszféra béremelése - Módosul a kormánytisztviselői bértábla is” - hirdette hétfő este a Kormányzati Tájékoztatási Központ közleménye, amiből kiderült, hogy a béremelés sem a minisztériumokban, sem a kormányhivatalokban nem automatikus, hanem lehetőség a munkáltatók részére.

A minisztériumi kormánytisztviselők béremelését a kormány úgy biztosítja, hogy elrendeli a minisztériumi álláshelyek 10 százalékának elvonását, az így felszabaduló bértömeget pedig béremelésre fordítják. A közlemény szerint leginkább a betöltetlen, üres minisztériumi álláshelyek bérfedezetét fordíthatják béremelésre, tömeges elbocsátás nem várható.

A minisztériumi és a kormányhivatali tisztviselőkre vonatkozó bértábla részben eltér, a rendelet a tisztviselő besorolás fokozatától függően az illetmény alsó és felső határát állapítja meg, a pontos összeget a munkáltató határozhatja meg.

A hétfő esti Magyar Közlönyben meg is jelentek az erre vonatkozó táblázatok:

A Kormány 180/2023. (V. 15.) Korm. rendelete a kormányzati igazgatásról szóló 2018. évi CXXV. törvényben meghatározottól eltérő illetménysávok megállapításáról
photo_camera A Kormány 180/2023. (V. 15.) Korm. rendelete a kormányzati igazgatásról szóló 2018. évi CXXV. törvényben meghatározottól eltérő illetménysávok megállapításáról Fotó: Magyar Közlöny 2023. évi 72. szám