Orbán: Egyesek szerint proxyháború zajlik Ukrajnában, míg mások valódi háborúról beszélnek a felek között

háború
2023 május 18., 13:51

Magyarország, ami a béke oldalán áll, minden béketervet támogat, mert nem tudjuk, végül melyik visz sikerre, de ha nem tesszük meg az első lépést, sohasem jutunk el a békéig – mondta Orbán Viktor miniszterelnök, aki horvát és szlovén újságírók kérdéseire válaszolt a bledi kereszténydemokrata internacionálé (CDI-IDC) vezetőségi ülésén.

A szlovéniai Bledben tartja a kereszténydemokrata internacionálé (CDI-IDC) kétnapos végrehajtó bizottsági ülését Biztonság, igazság, béke mottóval. Orbán a világszervezet egyik alelnökeként vesz részt.

photo_camera Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán/MTI/MTVA

A kormányfő szerint kétféle gondolkodásmód létezik az ukrajnai háború jövőjét illetően, az egyik szerint van mód a konfliktus katonai rendezésére, míg a másik szerint nincs lehetőség erre, ezért inkább tűzszünetre és béketárgyalásokra van szükség.

photo_camera Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán/MTI/MTVA

Orbán Viktor azt mondta: egyelőre még a konfliktus valódi természetét sem sikerült tisztázni, egyesek szerint proxyháború zajlik Ukrajnában, míg mások valódi háborúról beszélnek a felek között.

A háború kitörése után Orbán Viktor még azt mondta: „Minden országnak megvannak a saját történelmi tapasztalatai. Ez itt egy háború. Nekünk vannak háborús tapasztalataink, ezért az elején tisztázni kell, hogy ki áll háborúban kivel, és nekünk mi ehhez a viszonyunk. A magyar felfogás szerint ez egy orosz–ukrán háború. Nem teszünk egyenlőségjelet, mert ennek a háborúnak nem szabadott volna elkezdődnie, és hogy elkezdődött, annak az oka, hogy az oroszok megtámadták Ukrajnát. Tehát nem mossuk össze a szemben álló felek helyzetét, de ettől még ez egy orosz–ukrán háború. Ez nem a mi háborúnk. Ez nem Magyarország háborúja.”

Orbán Viktor, a világ kereszténydemokrata, konzervatív pártjait tömörítõ CDI egyik alelnöke (k) felszólal a konzervatív pártok világszövetségének (CDI-IDC) tanácskozásán a szlovéniai Bledben 2023. május 18-án. Mellette Janez Jansa volt szlovén miniszterelnök (b) és a kambodzsai Jara Suos, a CDI alelnökei.
photo_camera Orbán Viktor, a világ kereszténydemokrata, konzervatív pártjait tömörítő CDI egyik alelnöke (k) felszólal a konzervatív pártok világszövetségének (CDI-IDC) tanácskozásán a szlovéniai Bledben 2023. május 18-án. Mellette Janez Jansa volt szlovén miniszterelnök (b) és a kambodzsai Jara Suos, a CDI alelnökei. Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán/MTI/MTVA

A miniszterelnök most azt mondta, senki sem tudja, milyen béketervnek lenne esélye a sikerre, Magyarország éppen ezért minden kezdeményezést támogat, és kész arra, hogy akár közvetítőként, akár a későbbi tűzszüneti tárgyalások helyszíneként eszköz legyen a békét keresők kezében.

Orbán szerint az ukrajnai háború tekintetében Magyarország kötődése és hozzáállása a személyes érintettség miatt tér el a térségbeli országokétól. Ukrajna a szomszédunk, ahol magyar kisebbség él, és a háború magyar életeket is követelt – mondta Orbán, aki szerint a konfliktus nemcsak Ukrajnának, hanem Magyarországnak is „személyes nemzeti veszteség”.

Orbán Viktor és Andres Pastrana korábbi kolumbiai államfő megbeszélést folytat a szlovéniai Bledben.
photo_camera Orbán Viktor és Andres Pastrana korábbi kolumbiai államfő megbeszélést folytat a szlovéniai Bledben. Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán/MTI/MTVA

Az európai békekeretről azt mondta, az alapot eredetileg az európai biztonságért hozták létre, nem az ukrajnai háború miatt. A keret célja, hogy Európa-szerte erősítse a biztonságot, de eddig elsősorban Ukrajna támogatására fordították a pénzt – mondta. Magyarország szerint tisztázni kell, hogy az alap továbbra is az eredeti célokat, az összeurópai biztonságot szolgálja, vagy átalakul Ukrajna katonai támogatásának eszközévé, ezért blokkolja a további kifizetéseket – mondta Orbán. (via MTI)