Van olyan természettudományos tanárszak az ELTE-n, amire csak egy jelentkező akadt

oktatás
2023 május 18., 11:30

Idén összesen 3357 mennének valamilyen osztatlan tanári képzésre az ELTE-n, de csak 1595-en vannak akik tényleg tanárok akarnak lenni, mert csak tanárszakot jelöltek meg valamilyen első helyen - írja az Eduline a Felvi.hu adatai alapján. A Pedagógus Szakszervezet tavalyi adatai szerint körülbelül 16 ezer tanár hiányzik a rendszerből, amin a státusztörvény elfogadása még súlyosbíthat.

Az összesítés alapján a legnépszerűbben az angolhoz kapcsolat szakok voltak, 607-en jelöltek meg a felvételi sorrendjük valahányadik helyén. A legnépszerűbbnek a 10 féléves angol-történelem osztatlan képzés tűnik, amire összesen 119-en jelentkeztek (mindössze 30-an jelölték meg első helyen). Magyar-történelem szakos tanárnak 84-en jelentkeztek (28-an jelölték meg első helyen).

Ugyanakkor 35 jelentkező közül csak 3-an jelölték meg első helyen, hogy biológia-kémia szakos tanárok lennének. 14 felvételizőből pedig csak ketten mennének mindenképpen biológia-matematika szakra. A 126 ezer felvételiző közül egy sem jelentkezett fizika-földrajz szakos tanárnak,

a fizika-kémia szakpárra is csak 1 jelentkező akadt.Három olyan jelentkező volt, aki ugyan bejelölte a kémia-matekot, de egyikük sem első helyen. Az is kérdéses, hogy elindul-e a kémia osztatlan tanári képzés az ELTE-n, mivel csak ketten jelentkeztek.