Ahogy elkezdődött a státusztörvény elleni tüntetés, a Belügyminisztérium egyeztetni hívta a parlamenti pártokat a jogszabályról

belföld
2023 május 19., 15:02

Pintér Sándor belügyminiszter az új pedagóguséletpálya-törvényről szóló egyeztetésre hívta a parlamenti pártokat jövő szerdára. A hírt a Belügyminisztérium közölte az MTI-vel, szinte egyidőben azzal, hogy megkezdődött a törvény elleni tüntetés a Kossuth téren.

A BM közleménybe szerint a három hónapja tartó átfogó szakmai és társadalmi egyeztetést követően a parlamenti pártokkal is egyeztet a minisztérium. A megbeszélésre a Fidesz-KDNP, a DK, az MSZP, a Momentum, a Jobbik és a Mi Hazánk politikusait hívták meg.

Pintér Sándor belügyminiszter
photo_camera Pintér Sándor belügyminiszter Fotó: Németh Dániel/444

A minisztérium azt írta, hogy a baloldali pártoknak a gyakran erőszakig fajuló tüntetések fűtése és az uniós források kifizetésének akadályozása helyett higgadt, konstruktív párbeszédet kellene folytatniuk.

A BM szerint a kormány célja, hogy a háború és a szankciók okozta nehéz helyzetben is folytassa a pedagógusok béremelését. Véleményük szerint amint Magyarország megkapja az uniós forrásokat, a rendszerváltás óta a legnagyobb mértékű pedagógusbér-emelés következhet.

Mi az a státusztörvény?

A pedagógusszervezetek egyszerűen bosszútörvénynek nevezik a törvénytervezetet, ami elvenné a tanárok közalkalmazotti státuszát. Szerintük a kormány a tavalyi polgári engedetlenségi mozgalom és a sztrájkhullám miatt bünteti őket.

Az elmúlt hetek tiltakozásai után a kormány itt-ott finomított a terven. Elvetették a pedagógusok röghöz kötésének tervét, már nem kényszerítenék a jogviszonyukról év közben lemondó tanárokat arra, hogy akár tanév végéig is kötelezően tanítaniuk kelljen. A módosított tervek szerint már nem figyelhetnék meg a tanárok számítógépét és telefonját sem.

A státusztörvény értelmében

  • a tankerületi központ átvezényelhetné a pedagógusokat tetszés szerinti iskolába vagy óvodába, maximum 9 hónapos időre,
  • sztrájk esetén másik iskolába vezényelhetnék, megszüntethetnék vagy átcsoportosíthatnák az érintett osztályokat vagy csoportokat,
  • a tanárok heti maximum kötött munkaideje 32 óráról 40-48 órára nőne.