Tízezrek demonstráltak az EU mellett Moldova fővárosában

külföld
2023 május 22., 07:41

Becslések szerint 75 ezer ember, a félmilliós főváros, Chisinau népességének 15 százaléka vonult az utcára vasárnap, hogy Maia Sandu államfő felhívására az ország EU-tagsága mellett demonstráljon. Sandu és nyugat-barát kormánya korábban azzal vádolta Oroszországot, hogy az oroszbarát Sor párt támogatásával próbál zavart kelteni az országban.

EU-párti tüntetők Moldova fővárosában, Chisinauban 2023. május 21-én.
photo_camera EU-párti tüntetők Moldova fővárosában, Chisinauban 2023. május 21-én. Fotó: DIEGO HERRERA CARCEDO/Anadolu Agency via AFP

"Nem akarunk többé Európa peremvidékén élni" - jelentette ki a vasárnapi demonstráción Sandu, aki szerint országa 2030-ra az EU tagjává válhat. "Nem akarjuk, hogy a Kreml zsarolhasson minket" - mondta az EU-zászlókat lengető, EU-párti rigmusokat skandáló tömegnek.

Sandu államfő február elején számolt be arról, hogy Oroszország szabotőröket készül bevetni kormánya megdöntésére, melynek részeként "az ún. ellenzék tüntetéseket szervezne" az alkotmányos rend megdöntésére.

Maia Sandu államfő
photo_camera Maia Sandu államfő azt ígérte, 2030-ra országa EU-tag lesz. Fotó: DIEGO HERRERA CARCEDO/Anadolu Agency via AFP

Oroszország ukrajnai inváziója nagyon felerősítette Moldovában az uniós tagsági törekvéseket. A háború nagy hatással van az országra, melynek egy vékony sávját, a Dnyeszteren túli területeit az ország függetlenné válása óta tartja megszállva a helyi szeparatistákat támogató orosz hadsereg. A háború korai szakaszában, amikor Oroszország terve Ukrajna teljes fekete-tengeri partvidékének megszállása volt, logikusnak tűnt, hogy akár Moldovába is behatolhatnak majd. (Via BBC)