A Fidesz-szavazók 78 százaléka emelné a pedagógusok bérét

oktatás
2023 május 23., 06:18

A pedagógusok béremelését még a Fidesz-KDNP szavazóinak 78 százaléka is támogatja, pedig csak 30 százalékuk ért egyet a tüntetésekkel, derül ki a Publicus Intézet kutatásából.

Ezzel szemben az ellenzékiek 98 százaléka követel béremelést a tanároknak, az összes szavazónak pedig a 70 százaléka támogatja a tüntetéseket.

A Fidesz-szavazók közül senki sem adna hármasnál rosszabb érdemjegyet az idei iskola tanévre, közepest is csak 12 százalék. Az ellenzékiek ennél jóval rosszabbnak látják az oktatás helyzetét: 25 százalékuk adna kettest, 14 százalékuk pedig egyest. A bizonytalan szavazók bár egyest nem osztogattak, de valamivel több mint felük (51 százalék) közepesre értékelt, míg nyolc százalék kettest adott a tanítási évnek.

Területi megoszlás is látható az oktatás megítélésében: a fővárosiaknak csak 25 százaléka értékelte ötöse az oktatást, míg a községekben élők 60 százaléka. De még a budapestieknél is borúsabban látják az oktatás helyzetét a megyeszékhelyen élők, akiknek csak 17 százaléka adott ötöst.

Összességében viszont a szavazók 37 százaléka szerint ötösre teljesített az oktatás, 23 százalékuk szerint négyesre, ugyanennyien gondolják azt, hogy hármasra, 11 százalékuk, hogy kettesre, 4 százalékuk pedig, hogy egyesre. (via Népszava)