Az oroszok szerint „terrorelhárítási művelet" zajlik az országukba betörő ukrán légió ellen

háború
2023 május 23., 08:38

Vjacseszlav Gladkov, a belgorodi régió kormányzójának kedd reggeli nyilatkozata szerint „terrorelhárítási művelet” zajlik az ukrán légió ellen, amely a háború kezdete óta először betört Oroszországba.

Hétfőn az ukrán hadsereg átállt orosz katonákból és más önkéntesekből álló, Oroszország Szabadsága Légiója azt állította, hogy behatolt Oroszország területére, és pár óra alatt több települést is elfoglalt. A behatolók szerint az ukrán határ menti régióban három kisebb falu elfoglalása után már Gvravjoronnál, egy 5-6 ezres kisvárosnál jártak aznap. A kisvárosnál azóta harcok folynak.

Gladkov felszólította Gravjoron lakosait - akiknek nagy része elmenekült a támadás elől - hogy még ne térjenek vissza a városba, mert „az még nem lehetséges”. A kormányzó a „Gravjoron körzetben kialakult helyzetről” azt mondta, hogy „a védelmi minisztérium és a rendvédelmi szervek folytatják a terület megtisztítását”.

Az egyelőre nem tudható pontosan, hogy az Oroszország Szabadsága műveletének hány katonai és civil áldozata van, a különböző források egymástól eltérő számokat jelentenek.

Az Oroszország Szabadsága Légió önmeghatározása szerint egy Kreml-ellenes milícia, ami fel akarja szabadítani Oroszországot Vlagyimir Putyin uralma alól. „Ez a milícia eddig leginkább a közösségi médiában létezett, de arról nincs tudomásunk, hogy a háború bármelyik komolyabb összecsapásában részt vettek volna korábban” - fogalmaz a Guardian tudósítása róluk. Hétfőn Andrij Juszov, az ukrán katonai hírszerzés szóvivője az ukrán közszolgálati televízióban azt mondta: „Kizárólag orosz állampolgárokból álló önkéntes csapatok hajtottak végre támadásokat Oroszország Ukrajnával határos belgorodi régiójában.” (via Reuters, Guardian)

Kiemelt videóink