Ma szavaznak a parlamentben arról, hogy a lakájmédia szabadon rágalmazhasson

Média
2023 május 23., 05:18

Kedd reggel szavaz a parlament a Büntetőtörvénykönyv rágalmazásra és becsületsértésre vonatkozó paragrafusainak módosításáról.

Ez alapján a jövőben nem lenne büntetendő rágalmazás és becsületsértés miatt az, aki cselekményét a közügyek szabad megvitatásakor, sajtótermékben vagy médiaszolgáltatás útján követi el, feltéve, ha ez nem irányul „a sértett emberi méltóságának nyilvánvaló és súlyosan becsmérlő tagadására”.Az eredetileg Kocsis Máté és Halász János által benyújtott törvénymódosítás első ránézésre úgy tűnhet, mintha a Fidesz szabadabbá tenné a sajtót, a politikusokat pedig több tűrésre ítélné. Csakhogy a törvénymódosítás elsősorban nem a független sajtónak kedvezne, hanem a köz- és kormányközeli médiának, akik szinte ipari mennyiségű becsületsértést és rágalmazást követtek el, sokszor fittyet hányva helyreigazítási perekre és végrehajtásokra.

A Büntetőtörvénykönyv mostani formájában a rágalmazást akár két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetheti, a becsület csorbítására alkalmas hamis hang- vagy képfelvétel készítéséért egy, nyilvánosságra hozásáért akár három, becsületsértésért egy évig terjedő börtön járhat. (MTI)