Meghosszabbították Evan Gershkovich, az Oroszországban kémkedéssel vádolt amerikai újságíró előzetes letartóztatását

külföld
2023 május 23., 19:14

Augusztus végéig meghosszabbították az Oroszországban fogva tartott amerikai újságíró, Evan Gershkovich előzetes letartóztatását.

A Wall Street Journal 31 éves munkatársát március 30-án vették őrizetbe Jekatyerinburgban, majd az orosz nyomozóhatóság kémkedés miatt április 8-án hivatalosan vádat emelt ellene.

Gerskovich tagadta az ellene hozott vádakat, munkáltatója pedig követelte a szabadon bocsátását. A Kreml szerint a férfi újságírói fedésben kémkedett, Szergej Lavrov orosz külügyminiszter azt mondta, tetten érték, miközben titkos információkat próbált megszerezni.

Az orosz hatóságok még nyomoznak az ügyben, így nem lehet tudni, hogy mikorra tűzhetik ki első tárgyalását. Gershkovichot jelenleg a moszkvai Lefortovo börtönben tartják fogva.

Evan Gershkovich, a Wall Street Journal újságírója a moszkvai bíróságon 2023 április 18-án
photo_camera Evan Gershkovich, a Wall Street Journal újságírója a moszkvai bíróságon 2023. április 18-án Fotó: NATALIA KOLESNIKOVA/AFP

Az amerikai kormány felszólította Oroszországot, hogy engedjék szabadon az újságírót, akit véleményük szerint jogtalanul tartanak fogva. A Szovjetunió szétesése óta ez az első alkalom, hogy az orosz hatóságok kémkedéssel vádolnak egy amerikai újságírót.

Joe Biden amerikai elnök a múlt hónapban dicsérte Gershkovich bátorságát, és azt mondta, keményen dolgozik rajta, hogy az újságíró visszanyerje a szabadságát. Többen azt feltételezték, hogy a férfit annak a reményében tartóztatták le az orosz hatóságok, hogy elcserélhessék nyugati országban fogva tartott orosz kémekre, egyelőre azonban ilyen megegyezésnek nem lehet a jelét látni.

(via The Guardian)