Rétvári: Azért engedjük el az embercsempészeket, mert Brüsszel nem ad pénzt

belföld
2023 május 23., 08:18

Magyarországnak azért kellett meghoznia ezt a döntést az embercsempészekkel kapcsolatban, mert Brüsszel nem járul hozzá a határvédelem költségeihez, viszont megbünteti hazánkat, ha túlzsúfoltak a börtönök - közölte a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára kedden az MTI-vel.

A magyar kormány a börtönök túltelítettsége miatt, de költséghatékonyságra hivatkozva nemrég úgy döntött, hogy az embercsempészet miatt elítélt külföldieket kiengedik a börtönből azzal a feltétellel, hogy 72 órán belül kötelesek elhagyni Magyarországot. Ebből aztán diplomáciai botrány lett: az osztrák külügy bekérette Magyarország bécsi nagykövetét. Szijjártó Péter ezután azt nyilatkozta, hogy nem irányul egyetlen szomszédos ország ellen sem a magyarországi börtönökben fogva tartott külföldi embercsempészek kiutasítása, az pedig nem új, hogy Ausztria megerősítette a határ ellenőrzését, mivel már hónapok, évek óta nehezítik a belépést.

Rétvári Bence szerint Magyarország védi az Európai Unió külső határait, amiért Brüsszel 650 milliárd forinttal, azaz több mint 1,5 milliárd euróval tartozik Magyarországnak, ugyanis ennyit költöttünk 2015 óta határvédelemre. Ennek az összegnek eddig mindössze az 1 százalékát térítették meg. Az Európába érkező illegális bevándorlókat a déli határon „mi állítjuk meg, az embercsempészeket mi fogjuk el és tartjuk fogva”.

„Az EU nem ad pénzt Magyarországnak sem az embercsempészek fogvatartási költségeire, sem börtönök építésére. Azt viszont elvárják, hogy a határokon elfogott külföldi embercsempészeket hazai börtönökben, a magyar adófizetők pénzéből tartsuk fogva.”

A reintegrációs őrizet kiterjesztésével az elítélt és Magyarországról jogerősen kiutasított embercsempészeknek 72 órán belül el kell hagyniuk az ország területét, ám ez nem a büntetés eltörlését jelenti. Amennyiben nem hagyják el az országot, visszakerülnek a börtönbe.

Publicisztikánk a migráció elleni magyar küzdelem zsákutcájáról.