Továbbra sincs hír Suhajda Szilárdról, de felesége szerint „vélhetően láttak egy emberi alakot a 4-es tábor felett”

sport
2023 május 25., 09:56

Május 24-én, nepáli idő szerint 19:30-kor Suhajda Szilárd 8795 méter magasan járt a Mount Everesten a Hillary-lépcsőnél, jeladója azonban azóta nem küldött több jelet.

Legindi Tímea, a magyar hegymászó felesége a közmédia megkeresésére elmondta, a kinti logisztikát biztosító ügynökséggel állandó kapcsolatban vannak, megtesznek minden tőlük telhetőt, hogy megkönnyítsék Suhajda lejövetelét.

„Egy másik ügynökség, akik klienseket visznek fel – 4 kliens, 8 serpa mozog – szintén figyelik a környezetet. Vélhetően láttak egy emberi alakot a 4-es tábor felett, ennek kapcsán mozgósítottak újabb serpákat, akik felmennek a 4-es táborba, illetve elindulnak az alak irányába, hogy bebizonyosodjanak, valóban ő az. Azért bizakodnak, mert Szilárdon kívül nincs senki aki egyedül indult útnak.” Legindi azt mondta, férjével magyar idő szerint tegnap 9:30-kor beszéltek, akkor azt mondta, tovább fog menni, határozottan felelt arra, hogy képesnek érzi magát a csúcstámadásra, amihez hozzátette, tudja, hogy későn fog felérni, de vállalhatónak tartja.

„Később azt gondoltuk, hogy megállt a GPS-jeladója, de nem, még magasabban volt, 53 vertikális méterre a csúcstól. Akkor végeztünk egy számítást Klein Dáviddal és abból az jött ki, este 9-re ér a csúcsra. De az utolsó GPS-jel óta nem érkezett újabb jel, nem tudjuk elérte e a csúcsot vagy vissza kellett fordulnia. Ezeket mind akkor fogjuk megtudni, ha ő elmondta” – mondta Legindi.

Az ExplorersWeb azt írta, a 4-es táborból még szerda este elindult két másik mászó és hat serpa vezető, akik ma délelőtt értek fel a csúcsra. Ők már tudták, hogy Suhajda nyomkövetője egy ideje nem küldött jeleket, így keresték a magyar hegymászót. Magyar idő szerint csütörtök délelőtt azt mondták, már úton vannak lefelé, de nem látták a magyar hegymászót.

A 4-es tábortól a csúcsig és vissza az út 24 óra is lehet, de Suhajda már 36 órája úton van és nagyon-nagyon régóta nagy magasságban van. „Nem egy szerencsés helyzet, hogy egy mászóra rásötétedik, de az irreleváns, ami sokkal fontosabb, hogy nagyon régóta mozgásban van. Most a kinti ügynökség visszajelzésére várunk, hogy erősítsék meg, hogy az alak valóban ő és szépen lesétált 8848 méter magasból” – mondta a magyar hegymászó felesége.