Nyoma veszett Suhajda Szilárdnak az Everesten

sport
2023 május 25., 07:44

Május 24-án nepáli idő szerint 19:30-kor Suhajda Szilárd 8795 méter magasan járt a Mount Everesten a Hillary-lépcsőnél, jeladója azonban azóta nem küldött több jelet. A Hóhatár Facebook-oldalán erről magyar idő szerint éjfélkor számoltak be, ahogy arról is, hogy megkértek két serpát, hogy menjenek fel Suhajda elé a 4-es táborba, hogy amikor reggel remélhetőleg oda leér, folyadékkal tudják őt várni.

UPDATE: Suhajda neje, Legindi Tímea szerint egy másik csapat látni vélt egy magányos alakot, és mert tudomása szerint csak férje indult neki magányosan a hegynek, bíznak benne, hogy az ő lehetett.

Az ExplorersWeb információi szerint a 4-es táborból tegnap este elindult két másik mászó és hat serpa vezető ma délelőtt ért fel a csúcsra. Ők már tudták, hogy Suhajda nyomkövetője egy ideje nem küldött jeleket, így keresték a magyar hegymászót. „Már úton vannak lefelé. Nem látták a magyar hegymászót” - mondta az ExplorersWebnek Mingma G, az Imagine Nepal vezetője.

Az ExplorersWeb azt írja, Suhajda Szilárd több mint 24 órája nem jelentkezett. Suhajda a tervek szerint május 24-én akart felérni a 8848 méter magas Mount Everestre az első olyan magyarként, aki nem használ ehhez oxigénpalackot.

Suhajda Szilárd utoljára tegnap reggel vette fel a kapcsolatot az otthoni csapatával, amikor 8400 méter magasan volt. Ezután nyomkövetője nagy kihagyásokkal, de adott le jeleket, amik alapján tudni lehetett, hogy nagyon lassan, de halad a csúcs felé. Nyomkövetője utolsó két jelzése későn este érkezett 8795 méteres magasságból.