Fekete-Győrt felmentették, de egy másik momentumos felfüggesztettet kapott

POLITIKA
2023 május 26., 11:16

Hivatalos személy elleni erőszak miatt kapott felfüggesztett börtönbüntetést első fokon Szarvas Koppány Bendegúz momentumos politikus, mert 2018-ban a túlóratörvény elleni tüntetésen dulakodott rendőrökkel, írja a Telex a Mandinerre hivatkozva. Szarvast két év börtönre ítélték, amelynek végrehajtását három évre felfüggesztették.

photo_camera Fekete-Győr András a PKKB-n, 2023. május 26-án. Fotó: Németh Dániel/444

Fekete-Győr András, a párt egykori elnöke társtettesként, másodrendű vádlottként került a vádlottak padjára, mivel több füstgyertyát is bedobott a rendőrsorfalak közé. Az ügyészség rá is felfüggesztett szabadságvesztést kért, a bíróság azonban felmentette.

Az egykori elnök és párttársa ellen még 2020-ban emeltek vádat, akkor Fekete-Győrre 1 év 6 hónap börtönbüntetést kértek, három évre felfüggesztve. A vádirat szerint Szarvas 2018. december 12-én részt vett a Kossuth téri tüntetésen, ahol egy meggyújtott, de már nem szikrázó, füstgyertyát dobott a rendőrök felé. Másnap az akkori pártelnökkel visszatérve a Kossuth térre (szintén tüntetni) közösen dobáltak füstgyertyákat.

photo_camera Fekete-Győr András a PKKB-n, 2023. május 26-án. Fotó: Németh Dániel/444

„A vádlottak erőszakos magatartásukkal jogszerű eljárásukban akadályozták a rendőröket, akik a létesítménybiztosítási feladataikat emiatt csak megnehezítve tudták ellátni” - állt a vádiratban.

Fekete-Győr a tüntetés után elismerte, hogy füstgránátot dobott a rendőrökre. „Nem bánt senkit egy füstgránát, de az emberekben akkora düh van, hogy vannak eszközök, amikkel élni kell” - nyilatkozta akkor.