Idén a napenergia ráverhet az olajiparra

energia
2023 május 26., 10:17

Először haladhatják meg a napenergia-beruházások az olajtermelésre fordított éves kiadásokat, állítja a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) ügyvezető igazgatója, Fatih Birol. A megújuló energiára fordított kiadások már jó ideje meghaladják a fosszilis tüzelőanyagokra fordított összeget. Az ügynökség vezetője most úgy látja, hogy „ha ezek a tiszta energiába történő beruházások továbbra is az elmúlt években tapasztaltakkal összhangban növekednek,” az hamarosan egy „egészen különböző energiarendszer kialakulásához” fog vezetni, és „tarthatjuk a [Párizsi szerződésben foglalt] 1,5 Celsius-fokos célt”.

photo_camera Fotó: Sóki Tamás/MTI/MTVA

A napenergiára fordított kiadások 2013-ban nem haladták meg a 130 milliárd dollárt, míg az olajipar 600 milliárd fölött volt, ehhez képest idén a napenergia-befektetések összege várhatóan 10 milliárddal haladja meg az olajiparra fordított 370 milliárdot

Az ügynökség jelentése szerint megújuló energiára fordított kiadások növekedésének az okai közt lehetnek a világjárvány utáni áringadozások, az energiabiztonsággal kapcsolatos aggodalmak, és az orosz-ukrán háború okozta energiapolitikai változások. Az új típusú energia politikai támogatottság is növekedett, de segített a Biden-adminisztráció által bevezetett inflációcsökkentő törvénycsomag, amely 369 milliárd dollárnyi támogatást és adókedvezményt biztosított a szektor különböző részein. (FT)