A volt szlovák külügyminiszter úgy érezte magát a Fidesz-gyűlésen, mintha a német náci párt kongresszusán járt volna

külföld
2023 május 30., 15:36

„Ha hungarofób lennék, akkor a saját felmenőimet is gyűlölném, ami nem lenne normális” - mondta Rastislav Káčer korábbi szlovák külügyminiszter, aki májusi lemondása előtt többször élesen konfrontálódott a magyar kormányal.

Az Új Szónak adott interjújában arról beszélt, a hungarofóbia vádjával azt a képet akarták festeni, mintha általánosságban nem szeretné a magyarokat, de ez nem lehet igaz, neki is magyar gyökerei vannak.

Káčer 2013-tól 2018-ig Szlovákia budapesti nagykövete volt. Elmondása szerint amikor Orbán Viktor radikalizálódni kezdett, azzal védekezett, hogy a szélsőséges Jobbiktól igyekszik választókat elcsábítani. „Mi, diplomaták azonban mondtuk neki, ha magába olvasztja ezeket a nézeteket, a nacionalista, irredenta, revizionista ideákat, akkor ő maga fog Jobbikká változni. Ez aztán meg is történt.”

”Amikor a Fidesz közgyűlésén utoljára, mint vendég részt vettem, akkor ott szörnyű beszédeket hallottam. Úgy éreztem magam, mintha a 30-as években az NSDAP kongresszusán lennék.”„Isten által kiválasztott nemzetről és arról hallottam beszédeket, hogy mindenki a magyarokat bántja, történelmi igazságtalanság érte őket. Ha pedig az ember Magyarországon él, akkor mást sem hall, mint azt, hogy Trianon milyen igazságtalan volt. Folyamatosak az emlékműállítások, folyton a történelmet tematizálják. Mindez nagyon hasonlít az oroszországi fejleményekre” - mondta.

Rastislav Káčer
photo_camera Rastislav Káčer Fotó: ANDREI PUNGOVSCHI/AFP

Káčer korábban külügyminiszterként azt nyilatkozta, Magyarországnak területi igényei lettek volna Szlovákiával szemben, ha Putyin sikeres Ukrajnában. Menczer Tamás államtitkár ezt „elfogadhatatlan, nonszensz hazugságnak” nevezte.

„Ha nincsenek területi követelései, akkor miért kollaborál ilyen intenzíven Putyinnal, miért van az, hogy a nemzetpolitika keretében súlyos milliókat fektet a környező országokban élő magyarok integrációjába?”- kérdezte most Káčer, aki szerint, ha bizonyítékot keresünk a területi követelésekre, elég bekapcsolni Orbán Viktort péntekenként a Kossuth rádióban. „Aki ebben nem látja a bizonyítékot, az vak vagy elfogult. Így aztán kitartok amellett, amit mondtam, a területi követelések fenyegetése aktuális.”

Felidézte, hogy Orbán 2014-es beiktatása után azt mondta a parlamentben, hogy „a magyar ügy a II. világháború óta megoldatlan”. Káčer szerint elképzelhetetlen, hogy más európai politikus ilyen megosztó kijelentéseket tegyen. (Orbán 2014-ben így folytatta beszédét: „A Kárpát-medencei magyarokat megilleti a kettős állampolgárság, megilletik a közösségi jogok, és megilleti az autonómia is. Ez az álláspontunk, melyet képviselni fogunk a nemzetközi politikában”.)

Káčer nem gondolja, hogy Magyarország megtámadná Szlovákiát, de szerinte más módon is lehet területeket szerezni, ahogy az első bécsi döntés idején történt 1938-ban.

„Azt állítani, hogy Magyarország felől, bizonyos körülmények között, nem fenyegetne minket területi követelés, pontosan olyan rossz elemzés, mint úgy vélekedni, hogy Putyin nem támadja meg Ukrajnát. Ráadásul egykori budapesti nagykövetként ebben a kérdésben több információval rendelkezem, mint mások. Ha nem így lenne, rossz nagykövet lettem volna.”