Jevgenyij Prigozsin Oroszországban turnézik, a felrobbantott íróval, Zahar Prilepinnel is mélyen elbeszélgetett

háború
2023 június 01., 12:39

Országjárásba kezdett Jevgenyij Prigozsin. A Wagner zsoldoscsoport alapítója Jekatyerinburg, Vlagyivosztok és Novoszibirszk után Nyizsnyij Novgorodban népszerűsítette eszméit. Itt meglátogatta a kórházban Zahar Prilepin írót, aki ellen május elején pokolgépes merényletet követtek el, de túlélte a robbantást. Prilepin sajtósai a Meduza híre szerint elmondták, a két háborúpárti személyiség elsősorban Oroszország sorsáról és a hatalom természetéről beszélgetett.

Eközben arra jutottak, hogy „az ukránok nemcsak megtanultak harcolni, hanem akarnak is harcolni”. Hogy az oroszok e felismerésre válaszul milyen következtetésekre jutottak, az továbbra is talány, állapították meg a szóban forgó férfiak.

photo_camera Balról Prigozsin, jobbról Prilepin Fotó: Jevgenyij Prigozsin sajtószolgálata

Prilepin Telegram-csatornáján a születésnapját – szám szerint a 62.-et – ma ünneplő Prigozsint köszöntő bejegyzést tettek közzé, ebben a Wagner-alapítót „a független politika és nyilvánosság szimbólumaként” említik, aki meghódította Bahmutot, tanúságot téve az oroszok legyőzhetetlenségéről.

A zsoldoscsoport bahmuti ténykedésének befejeztével Jevgenyij Prigozsin széltében-hosszában jön-megy Oroszországban, és különböző városokban ismerteti „Wagner – a második front” elnevezésű programját. Hogy ez pontosan mit takar, az az orosz lapok szerint még nem világos. Annyi biztos, hogy az oligarcha a sajtótájékoztatóin és az előadásain arról beszél: a háború hosszú lesz, haladéktalanul teljes mozgósítást kell hirdetni, továbbá újra be kell vezetni a halálbüntetést és a tervgazdaságot.

Ezzel együtt Prigozsin továbbra is állítja, nem készül politikai karrierre, nem alapít pártot, és még csak elnök sem szeretne lenni. (Meduza.io)