Győztek a madárvédők: a XIII. kerületi önkormányzat begyűjtötte a kihelyezett varjúcsapdákat

ÁLLAT
2023 június 03., 17:55

Hallgatott a XIII. kerületi önkormányzat a lakossági tiltakozásra és a 444 értesülése szerint véget vetett a varjúcsapdázási akciónak. Vagyis nem várták meg a jövő hétfőre a városháza elé meghirdetett tüntetést, ami a magyar demonstrációtörténet első varjúpárti tömegrendezvénye lett volna.

A helyhatóság egy állítólagos véres varjútámadásra hivatkozva pár héttel ezelőtt úgynevezett Larsen-féle élőcsapdákat helyeztetett ki háztetőkre két helyen a kerületben. Ezek nagyméretű, ketrecszerű szerkezetek, amikben jellemzően egy élő madár a csali. A befogott madarakat tipikusan megölik. A lakossági tiltakozás azonban leginkább azért volt ennyire heves, mert ha a költési időszakban fogják be a szülőket, a fiókák is éhen pusztulnak.

A tiltakozók két petíciót is indítottak, tüntetést szerveztek, levelekkel bombázták a kerület illetékeseit és többen is rendőrségi feljelentést tettek az ügyben.

A 444 írta meg, hogy a XIII. kerület azt a Punctum Vadgazdálkodási Szolgáltató és Tanácsadó Kft nevű céget bízta meg a kerület varjainak elfogásával és megölésével, amelynek egyik képviselőjét jól ismerhetik az állatok iránt érdeklődő olvasók: ő lőtt ki rendőrségi engedély nélkül egy teljes vaddisznócsaládot a János kórháznál 2022. nyarán, egy szerda reggeli napon, a járókelők szeme láttára, illetve idén január 4-én a Margitszigetre tévedt vaddisznóval is ő végzett. Ugyanerről az állatorvos-vadászról írtuk meg 2020-ban, hogy azért került konfliktusba állatvédőkkel egy Budapesten elütött, sérült borz ügyében, mert az állatot még élve bedugta egy nejlonzsákba, és videóra vették, ahogy befogja a száját.

A dolmányos varjak a költési időszak heteiben akkor válnak agresszívvé, ha valaki a fészkükhöz vagy a fészket elhagyó, de még nem önálló fiókájukhoz közelít. A tipikus varjútámadás ijesztő lehet, de nem jár komolyabb sérülésveszéllyel. Félkilós, tömegét nézve fél tengerimalacnyi állatról van szó, ha az ember nem esik pánikba, a varjú nem tud komolyabb sérülést okozni neki. Viszont mivel a dolmányos varjú előszeretettel költözik be településekre, ebben az időszakban aránylag gyakoriak a varjú-ember-konfliktusok.

A 444 információi szerint Bujdosó Sándor, a kerület jegyzője szombaton levélben értesítette a lakossági tiltakozás legalább egy résztvevőjét arról, hogy hallgattak a csapdázás kritikusaira és a hétvégére már el is tüntették a kihelyezett csapdákat a háztetőkről. A jegyző azt is megírta, hogy egyrészt “figyelemfelkeltő feliratot, és ha lehetséges, szalagos kordont” helyeznek ki fiókát védelmező varjak támadási helyein. Másrészt szaktanácsot kérnek, amennyiben a jegyző találkozni fog a Magyar Madártani Egyesület igazgatójával, abban a reményben, hogy

“tudnak olyan új módszert javasolni, amely hatékony megoldást jelent a dolmányos varjaknak a más madárfajok egyedeiben és az az emberek testi épségében okozott károk megelőzésére.”Úgy tűnik, hogy a nagy médiafigyelem megmentheti az akció során befogott két felnőtt varjút. Mert bár azt több szakértő is megerősítette, hogy a csapdázott példányokat el szokták pusztítani - hiszen ha közel engedik el őket, nem volt értelme a befogásnak, messzire varjút szállítani pedig drága - ez a kettő megúszhatja. A jegyző ugyanis azt írta, hogy

“a 2 db befogott varjút nem "gyilkoltuk" meg, azokat egy vidéki vadasparkban jelenleg karanténban tartják, majd szabadon engedik.”Azt is hozzátette, hogy eddig egyetlen elpusztult varjúfiókáról sem kaptak lakossági bejelentést.