Hiába államosították, veszteséges a Nemzeti Sport

Média
2023 június 03., 19:09

Tavaly októberben vásárolta meg az állam a Nemzeti Sport kiadói jogait a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) tulajdonában lévő Mediaworks Hungary Zrt.-től.

A híradások szerint 3 milliárd forint ellenében került a kiadói jogok kezelésével megbízott N.S. Média és Vagyonkezelő Kft. a Nemzeti Sportügynökség Nonprofit Zrt.-hez. Az indoklás úgy szólt, hogy „értékmegőrzés” céljából fontos a tranzakció.

A K-Monitor szombaton arról ír, hogy az első évre vonatkozóan, bár az nem volt teljes, az állami tulajdonú N.S. Média és Vagyonkezelő 3,8 milliárdos mérlegfőösszeget tüntetett fel, amiből 1 milliárd forint a "brandérték".

link Forrás

Maga a cég 762,5 milliós nettó árbevételt produkált, és 1,3 millió forint veszteséget termelt. Ezt a pénzt a vállalatba állami forrásból betáplált 875 millió forint fedezte.

„Az államosítás mögött feltehetően az a szándék áll, hogy a politikai vezetés számára különösen fontos sportlap jövője az alapítványi tulajdonban lévő Mediaworks finanszírozásától függetlenül biztosítva legyen. Ami bizarr benne, az valójában az, hogy a lapot több száz más médiatermékkel együtt Orbán Viktor személyes közreműködésével utalták alapítványi tulajdonba. De most már ott is veszélyben van a működése” – írtuk a sportlap állami tulajdonba utalásáról tavaly.

A lapnak az elmúlt években hatalmasat esett a példányszáma: 2018 első negyedévében még közel 32 ezer darab print lapot értékesítettek, 2022 első negyedévében már csak 19600-at.