Orbán nagyon fontosnak tartotta, hogy eleget tegyen Erdoğan elnök személyes meghívásának

POLITIKA
2023 június 03., 09:18

Orbán Viktor miniszterelnök Ankarába utazik, ahol részt vesz Recep Tayyip Erdoğan török köztársaság elnök hivatali beiktatásán – közölte Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Az újraválasztott török államfő beiktatási ceremóniájára délután az elnöki palotában kerül sor, majd Recep Tayyip Erdoğan ünnepi vacsorán látja vendégül világ minden tájáról érkezett állami vezetőket – ismertette Havasi Bertalan.

A sajtófőnök szerint a miniszterelnök nagyon fontosnak tartotta, hogy eleget tegyen Erdoğan elnök személyes meghívásának, mert az ő választási győzelme Magyarország és Európa biztonsága szempontjából is kulcsfontosságú fejlemény.

A török elnöki hivatal által közzétett képen Recep Tayyip Erdogan újraválasztott török elnök fogadja Orbán Viktor miniszterelnök gratulációját Ankarában a beiktatása alkalmából tartott ünnepségen 2018. július 9-én.
photo_camera Az újraválasztott Erdoğan fogadja Orbán gratulációját Ankarában a beiktatása alkalmából tartott ünnepségen 2018. július 9-én. Fotó: Török elnöki hivatal/MTI/MTVA

Havasi emlékeztetett Orbán pénteki rádióinterjújára, ahol arról beszélt: tragédia lett volna, ha nem Recep Tayyip Erdoğan nyeri a török választásokat, mert ellenfele háborúpárti és Soros György embere volt, aki győzelme esetén ráeresztette volna Európára a Törökországban élő 4 millió menekültet. Ráadásul ha Törökországban egy Soros György által támogatott vezető lenne, akkor erősen kétséges, hogy az ottani vezetékeken keresztül eljutna-e az orosz gáz Magyarországra – mondta.

Orbán Viktor öt évvel ezelőtt a fia is elkísérte a török elnök beiktatására, majd a miniszterelnök – hasonlóan a gaboni elnökhöz – a vb-elődöntőre ment. (via MTI)