Navracsics: Magyarország kiemelkedően jól teljesít az EU-s források hasznosításában

eu
2023 június 05., 18:37

Magyarország kiemelkedően jól teljesít az európai uniós források lehívásában és hasznosításában, a most záruló 2014-2020-as időszakban is a források 86 százalékát tudtuk lehívni és hasznosítani – mondta a területfejlesztési miniszter a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Fehérgyarmaton, ahol egy új ipari csarnokot adott át.

Navracsics Tibor szerint ez nemcsak azt mutatja, hogy az EU élvonalába tartozunk, amikor a források hasznosításáról van szó, és kimagaslóan jó, megalapozott terveket tudunk elfogadtatni az EU döntéshozóival, hanem azt is, hogy az itt élők remek tervekkel rendelkeznek a jövőre vonatkozóan. (Májusban három napig vizsgálódott Budapesten az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága, és lesújtó képpel szembesült.)

Navracsics Tibor 2022. szeptember 18-án.
photo_camera Navracsics Tibor 2022. szeptember 18-án. Fotó: Németh Dániel/444

A térségben nemcsak EU-s forrásokból megvalósuló beruházások folynak, hanem a nemzeti költségvetés is támogatja az itteni fejlesztési terveket – modnta a miniszter.

Navracsics Tibor szerint a 2007-2013-as időszakban 5,5 milliárd forintnyi EU-s támogatás érkezett a térségbe különböző operatív programokon keresztül, a 2014-2020-as időszakban pedig 9 milliárd forintnyi EU-s forráshoz jutott a régió, ezek segítségével pedig Fehérgyarmat pozíciója is erősödik.

A most átadott 3106 m2 nettó alapterületű csarnok összköltsége több mint 1,09 milliárd forint volt, a önkormányzat beruházása a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programból jutott támogatáshoz. Az épület két tagból áll, az egyikben egy gyártó- és egy raktárcsarnokot, a másikban pedig irodát és szociális blokkot alakítottak ki – írja az MTI.