Herszon orosz bábkormányzója szerint nincs szükség evakuációra

külföld
2023 június 06., 10:34

Vlagyimir Szaldo, Herszon megye orosz bábkormányzója szerint "nincs szükség nagyszabású evakuációra" a megye oroszok megszállta részén. Ez sajátos értelmezés, a gátszakadás miatti áradásnak a folyó bal partja jobban kitett, ott nagyobb területeket önthet el a víz. Bár az is igaz, hogy a legnagyobb folyóparti település, Herszon az ukrán oldalon áll.

A Nova Kahovka-i gát 2023. június 6-án. Mint látható, már alig van vízszintkülönbség a gát két oldalán, pedig maga a gát amúgy harminc méter magas volt, és 17 méter magas vízfalat tartott vissza.
photo_camera A Nova Kahovka-i gát 2023. június 6-án. Mint látható, már alig van vízszintkülönbség a gát két oldalán, pedig maga a gát amúgy harminc méter magas volt, és 17 méter magas vízfalat tartott vissza. Fotó: HANDOUT/AFP

Herszonban a folyóparti Korabel negyedet fenyegeti áradás. Itt meg is kezdődött az evakuáció, de az ukrán belügyminisztérium friss, független forrásból meg nem erősített tájékoztatása szerint az orosz hadsereg bombázni kezdte a várost az evakuáció közepette, az aknatámadásokban két rendőr már megsérült a repeszektől.

De visszatérve Szaldóra, szerinte a Nova Kahovkai vízerőmű gátjának szakadása "nagy, de nem kritikus mennyiségű vizet" vezetett a Dnyeper alsó szakaszára, és az áradás "nem fogja megakadályozni az orosz erőket a bal part védelmében". Szaldo a gátszakadást az ukránokra fogta, szerinte az a gátat ért ukrán tüzérségi támadások eredménye. Ez nem újszerű állítás, az orosz állami sajtó már októberben terjesztette, hogy az ukránok fel akarják robbantani a gátakat. Ám ez sem akkor, sem most nem áll igazán Ukrajna érdekében.

Az eset kommunikációja az orosz oldalon nem egységes. Miközben Szaldo bábkormányzó szerint nincs is olyan nagy baj, Nova Kahovka orosz helytartója, Vlagyimir Leontyijev szerint az erőmű gátja "folyamatosan omlik össze, a víz kontrollálatlanul ömlik át rajta".