A kahovkai vízerőmű üzemeltetője szerint a tározóban maradt víz már nem elég a zaporizzsjai atomerőmű hűtésére

háború
2023 június 08., 19:42

A felrobbantott kahovkai vízerőmű tározójában maradt víz már nem elég a zaporizzsjai atomerőmű reaktorainak hűtésére – közölte Ihor Szirota, az üzemeltető cég vezetője.

A Dnyipro folyó nagy víztározójának gátja Nova Kahovkáná
photo_camera A Dnyipro folyó nagy víztározójának gátja Nova Kahovkáná Fotó: Maxar/AFP

Azt mondta, a vízszint a kritikus 12,7 méter alá süllyedt, így a vizével már tudják majd tölteni a tőle kb. 150 km-re lévő nukleáris létesítmény hűtőmedencéjét.

Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója, aki a jövő héten készül egy küldöttség élén az orosz ellenőrzés alatt lévő zaporizzsjai atomerőműben felmérni a körülményeket, már a héten figyelmeztetett az alacsony vízszintre. Ha ez 12,7 méter alá csökken, abban az esetben nem lehet a vizet átszivattyúzni az atomerőmű hűtőrendszerének ellátásához – mondta.

De Grossi szerint a tározóban maradt víz arra elég, hogy „még bizonyos ideig” hűteni tudják vele a reaktorokat. Emellett az atomerőmű közelében található hűtőmedence is tele van vízzel, ami néhány hónapra elég. Ezért döntő jelentőségű, hogy ez utóbbi épségben maradjon – mondta.

A zaporizzsjai atomerőmű reaktorait ugyan leállították, de a fűtőelemeket továbbra is folyamatosan hűteni kell, hogy elejét vegyék a reaktormagok leolvadásának, ami radioaktív szennyezést okozna a környezetben.

A kahovkai Ukrajna egyik legnagyobb tározója volt. A gátat keddre virradóra felrobbantották, a víztározó ezzel gyakorlatilag megsemmisült. Ukrajna és Oroszország egymást vádolja a felrobbantásával. A New York Timesnak szakértők azt mondták: a legéletszerűbb magyarázat a Nova Kahovka-i gát összeomlására, hogy belülről felrobbantották. (MTI)

Kiemelt videóink