A Kreml szerint az ammóniavezeték felrobbantása véget vethet a megállapodásnak az ukrán gabonáról

háború
2023 június 08., 17:12

Felrobbantották a Togliatti-Odessza ammóniavezetéket Ukrajnában, az incidensnek polgári sebesültjei vannak – jelentette be Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője szerdán.

A tábornok szerint terrorcselekmény történt, amit ukrán diverzánsok követtek el a Harkiv megyei Maszljutivka település közelében. Közölte, hogy a sebesültek, akik között nincsenek orosz katonák, orvosi ellátást kaptak.

A beszámoló szerint az ammónia maradványait a vezeték sérült szakaszain keresztül elvezetik ukrán területről.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő a szerdai sajtótájékoztatóján azt mondta, a vezeték helyreállítása három hónapig is eltarthat, amennyiben a helyszín megközelíthető lesz. Azt mondta, a támadással kiiktatták az egyik szivattyútelepet; a blokkolószelepek működésbe léptek ugyan, de mégis szivárgás történt.

Zaharova azt mondta, Oroszország mindent meg fog tenni az incidens kivizsgálása érdekében, szerinte egyedül Kijev nem érdekelt a csővezeték működésének helyreállításában.

A Togliatti-Odessza csővezeték újbóli megnyitásának kérdése kulcsfontosságú az ukrán gabonának, valamint az orosz élelmiszernek és műtrágyának a fekete-tengeri kikötőkből való exportjáról megkötött megállapodás meghosszabbítását illetően. Moszkva kifogásolja, hogy az alkunak az orosz termékekre vonatkozó része nem teljesül.

A Kreml azt állítja, hogy nem újítja meg a tavalyi gabonaexport-megállapodást Kijevvel, hacsak a vezeték nem működik, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök viszont tagadta a vádakat, és azt mondta, hogy a robbanást valószínűleg orosz lövöldözés okozta – írja a BBC.

Egy barbadosi felségjelzésű hajó gabonával megrakva épp elhagyja Ukrajnát 2022. október 11-én.
photo_camera Egy barbadosi felségjelzésű hajó gabonával megrakva épp elhagyja Ukrajnát 2022. október 11-én. Fotó: Yasin Akgul/AFP

A megsérült, 2470 km-es ammóniavezeték a leghosszabb ilyen létesítmény a világon. A cső az Ukrajna elleni orosz háború kezdete, tavaly február óta nem üzemel. Előtte az oroszországi Togliatti várostól három fekete-tengeri kikötőig évente 2,5 millió tonna ammóniát exportált.

Az Ukrajnából származó gabonakivitel biztosítására irányuló tárgyalások során Kijev és Moszkva megállapodott a műtrágyagyártáshoz kulcsfontosságú ammónia biztonságos szállításáról a vezetéken.

Az ENSZ és Törökország által közvetített, mérföldkőnek számító megállapodást 2022 júniusában eredetileg 120 napra kötötték meg, és azóta háromszor hosszabbították meg. A jelenlegi megállapodás július 17-én jár le.

Dmitrij Peszkov, a Kreml sajtótitkára viszont Moszkvában azt mondta: a robbantás „csak negatív hatással lehet” a megállapodás megújításáról szóló tárgyalásokra. (BBC, MTI)