Norvég szeizmológusok szerint is felrobbanthatták a kahovkai gátat

külföld
2023 június 09., 12:55

Norvég kutatók adatai is arra utalnak, hogy robbanás történhetett a Nova Kahovka-i vízerőmű gátjánál június 6-án hajnalban. A norvég szeizmikus megfigyelőhálózat, a NORSAR kutatói szerint a hálózat romániai mérőállomása olyan jelzéseket küldött kedd hajnalban 2 óra 54 perckor, amelyek robbanásra utalnak a kahovkai gát közelében. A robbanásra utaló jelek egybeesnek azzal, amikor átszakadt a gát. Hogy ki vagy mi okozta a robbanást, azzal kapcsolatban a norvég kutatók nem foglaltak állást.

A Dnyipro folyó nagy víztározójának gátja Nova Kahovkáná
photo_camera A Nova Kahovka gát Fotó: Maxar/AFP

Az ukrán kémelhárítás, az SZBU közben közzétette egy telefonbeszélgetés felvételét, amelyen a hatóság állítása szerint kér "megszálló" beszél a gát felrobbantásáról. Az egyikük azt kérdezi a másiktól, hogy vajon az ukránok felelősek-e a robbantásért, mire a másik azt mondja, hogy "a mi srácaink csinálták". Ez a beszélő utána kifejti, hogy az orosz szabotőr csapat célja az volt, hogy ráijesszenek az ukránokra, de a dolgok nem a terv szerint alakultak, a robbantás a tervezettnél nagyobb kárt okozott a gátban. A felvétel hitelességét egyelőre a nyugati sajtóorgánumok és hatóságok nem tudták ellenőrizni.

A gát felrobbantása a szakértők szerint egyértelműen az oroszoknak állt érdekében, Rácz András szakértőnk szerint is inkább az oroszoknak állhatott érdekében. (BBC, Guardian)