Újabb embercsempészt fogtak

belföld
2023 június 09., 07:34

Egy 47 éves szerb férfi kilenc utassal ütközött szalagkorlátnak egy kombival Budaörsnél péntek hajnalban, írja a police.hu. Mindannyijukat kórházba szállították, az autót vezető férfit embercsempészéssel és más bűncselekményekkel gyanúsítják.

A baleset az M0-M7-es csomópontjánál történt, egy bejelentés szerint egy szerb rendszámú autó áll gazdátlanul, összetörve az út szélén.

A rendőrök kiérkezése után az útszéli fás-bokros területről előjött a sofőr és kilenc, magát szírnek valló utasa. Mind a tíz ember megsérült, volt, aki súlyosabban.

A magyar kormány a közelmúltban a börtönök túltelítettsége miatt – de költséghatékonyságra hivatkozva – úgy döntött, hogy az embercsempészet miatt elítélt külföldieket szabadon engedik. Ebből diplomáciai botrány lett: az osztrák külügy bekérette Magyarország bécsi nagykövetét. Szijjártó Péter ezután azt nyilatkozta, nem irányul egyetlen szomszédos ország ellen sem a lépés.

Összesen 2636 fogvatartottnál vizsgálták a jogszabály alkalmazhatóságát, ennyi ember töltötte szabadságvesztését embercsempészet miatt a bv-intézményekben. Közülük 808-an voltak olyanok, akik kizárólag e miatt a bűncselekmény miatt lettek elítélve. A rendelkezés szerint csak ők szabadulhatnak.