606 embercsempészt engedtek szabadon eddig a magyar hatóságok

belföld
2023 május 23., 15:00

Kedden kora délutánig 606 külföldi embercsempészt engedtek szabadon a magyar büntetés-végrehajtási intézetekből, további 202 pedig hamarosan szabadulhat, miután a kormány kiterjesztette a reintegrációs őrizetet – írta meg a 24.hu.

Összesen 2636 fogvatartottnál vizsgálták a jogszabály alkalmazhatóságát, ennyi embert töltötte szabadságvesztését embercsempészet miatt a bv-intézményekben. Közülük 808-an voltak olyanok, akik kizárólag e miatt a bűncselekmény miatt lettek elítélve. A rendelkezés szerint csak ők szabadulhatnak.

A reintegrációs őrizet szabályai alapján a szabadon engedett elítéltnek 72 órán belül el kell hagynia Magyarország területét, és az őrizet időtartama alatt nem is térhet vissza. Amennyiben valamelyik feltételt megszegi, a hátralévő szabadságvesztését le kell töltenie.

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága álhírnek minősítette azt az értesülést, miszerint a magyar rabok háborognának, amiért a külföldi embercsempészek szabadulhatnak.

A magyar kormány a börtönök túltelítettsége miatt – de költséghatékonyságra hivatkozva – döntött úgy, hogy az embercsempészet miatt elítélt külföldieket kiengedik. Ebből diplomáciai botrány lett: az osztrák külügy bekérette Magyarország bécsi nagykövetét. Szijjártó Péter ezután azt nyilatkozta, nem irányul egyetlen szomszédos ország ellen sem a lépés.

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium államtitkára azt mondta, Magyarországnak azért kellett meghoznia ezt a döntést, mert Brüsszel nem járul hozzá a határvédelem költségeihez, viszont büntet, ha túlzsúfoltak a börtönök.