Oroszország államosítaná a Wagnert

háború
2023 június 11., 16:43

Nyikolaj Pankov, Oroszország védelmi miniszterhelyettese szombaton közölte, hogy az „önkéntes alakulatoktól” a jövőben azt kérik majd, hogy közvetlenül a védelmi minisztériummal kössenek szerződést. A BBC azt írja, hogy az erősen homályosan megfogalmazott közleménnyel nagy valószínűséggel a Wagner csoportot célozták meg, és így akarják „ellenőrzés alá vonni” Prigozsint és zsoldosait.

Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-csoport vezetője vasárnap egy dühös nyilatkozatban reagált, miszerint bojkottálni fogják a szerződéseket. Nemrég egy interjúban arról beszélt, hogy hülyeségnek tartja, hogy Oroszországhoz csatolták az elfoglalt ukrán területeket, hogy kivégeztetné a hadsereg vezetőit, illetve szidta Sojgut, az orosz honvédelmi minisztert és a napját tele pohár vodkával kezdő, majd mindenkivel hisztérikusan üvöltöző Geraszimov vezérkari főnököt.

Prigozsin szerint a dolog vége vagy forradalom lesz, vagy az, hogy a Duma kivégzőosztag elé állíttatja a két fő katonai vezetőt, ami szerinte két hónap múlva meg is történik. (BBC)