A berlini ügyészség nyomozhat a Rammstein-frontember nemierőszak-botránya miatt

nők elleni erőszak
2023 június 14., 18:27

Berlinben indulhat nyomozás a Rammstein frontembere ellen, akit tizenkét nő vádol szexuális zaklatással és hatalommal való visszaéléssel. Till Lindemann botránya egy oknyomozó riporttal indult június elején, miután egy ír exrajongó, Shelby Lynn megírta a Twitterre, hogy az együttes vilniusi koncertje után szexuális erőszak áldozata lett.

A Tagesspiegel szerint Felor Badenberg igazságügyi szenátor szerdán zárt ülésen tájékoztatta a képviselőház jogi bizottságát a vizsgálatról.

Shelby Lynn májusban vett részt a koncerten és az azutáni privát bulin, ahol elmondása szerint az énekes rendkívül agresszívan reagált, amikor visszautasította őt. A nő szerint kábítószert keverhettek az italába, mert bár csak két tequilát ivott, az este jelentős részéről nincsenek emlékei. Reggel zúzódásokkal ébredt egy hotelszobában, egész nap hányt. Habár az eset a litván fővárosban történt, a vilniusi rendőrség nem indított büntetőeljárást.

A sérüléseiről képet is posztolt és panaszt tett a rendőrségen. Később azt mondta, nem erőszakolták meg, de a bejegyzés hatására több nő is jelentkezett, akiket állításuk szerint Lindemann bántalmazott. A német közszolgálati Norddeutscher Rundfunk és a Süddeutsche Zeitung összesen tizenkét áldozatot szólaltatott meg. Az énekest azóta kirúgta a kiadója.

Az interjúk alapján az együttes emberei rendszeresen toboroztak nőket személyesen és a közösségi oldalakon, hogy kielégítsék Lindemann „szexuális szükségleteit”. Az egyik áldozatnak azt mondták, a koncert utáni buli kifejezetten olyan nőknek van, akik szexelnek is a frontemberrel - aki a fiatalokat preferálta. A nőket minden esetben alkohollal és droggal kínálták.

Egyikük arról számolt be, hogy azért tűrte el az erőszakot, mert Lindemann volt az elkövető, és sokáig nem is eszmélt rá, milyen súlyos hatalmi és szexuális visszaélés történt. Egy másik áldozat azt mondta, öntudatlanul feküdt egy hotelszobában, miután részt vett egy ilyen koncert utáni partin, és amikor felébredt, az énekes még rajta feküdt. A nő később a Rammstein stábján keresztül próbált újra kapcsolatba lépni Lindemann-nal, hogy megtudja, használt-e egyáltalán óvszert – de nem járt sikerrel.

A berlini ügyészség nem adott tájékoztatást a nyomozásról az érintettek személyiségi jogaira hivatkozva.