A hadsereg lejáratásának vádjával 50 ezer rubelre büntették az egyik legnagyobb élő orosz rockzenészt

háború
2023 június 15., 11:50

Egy moszkvai bíróság 50 ezer rubelre (valamivel több mint 200 ezer forintra) büntette Borisz Grebenscsikovot. A Mediazona híre szerint az eljárást egy 2022. májusi interjú miatt kezdeményezték minden idők egyik legnagyobb orosz rockzenésze és költője, az idén télen a budapesti Akvariumban is fellépő Akvarium együttes 69 éves alapítója ellen, amelyet az izraeli 9-es Csatornának adott. Ebben Grebenscsikov a háborúról azt mondta, az nem más, mint egy nemzet megsemmisítése egy másik nemzet által, nemzeti hovatartozás alapján, és ez egyszerűen fasizmus.

A zenészt a hadsereg lejáratására hivatkozva Szultan Hamzajev parlamenti képviselő jelentette fel 2023 januárjában.

Dmitrij Medvegyev (középen) akkori orosz elnök beszélget Borisz Grebenscsikovval (jobbra) 2010. október 11-én Moszkvában.
photo_camera Andrej Makarevics (a szintén kultikus Masina Vremenyi rockzenekar alapítója, jelenleg idegen ügynök státusban), Dmitrij Medvegyev (rockzene- és kultúrabarát exelnök, jelenleg háborús héja) és Borisz Grebenscsikov 2010-ben egy moszkvai klubban Fotó: MIKHAIL KLIMENTYEV/AFP

Borisz Grebenscsikov 1972-ben alapította az Akvariumot, az együttes felvételei másfél évtizeden át csak másolt magnószalagokon terjedhettek a Szovjetunióban, de így is nagy ismertségre és népszerűségre tettek szert. Első hivatalos lemezük az 1980-as évek végén, a peresztrojka időszakában jelenhetett meg. Albumaik száma az elmúlt évtizedekben több tucatra nőtt, majd a háború kezdetét követően ismét a tiltottak listáján találták magukat. Grebenscsikov egy ideje külföldön él, értelemszerűen a tárgyaláson sem volt jelen.

Nem ő az első ikonikus orosz rockzenész, akit hasonló címen bírsággal sújtanak, a DDT-alapító Jurij Sevcsuk sztorijáról – a haza, barátaim, nem egyenlő az elnök seggével, amit simogatni és csókolgatni kell, mondta egy koncerten, amikor még koncertezhetett – ebben a cikkemben írtam.